Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Retrospelsmässan lockade besökare från hela landet

Under lördagen var det dags för den årliga Retrospelsmässan i Göteborg. – Senast mässan arrangerades kom det strax under 4000 personer. I år räknar vi med att fler kommer, säger Johan Nyström som är en av arrangörerna.

Gamla tv-spel, konsoler och entusiaster i stora massor. Så kan man enkelt beskriva Retrospelsmässan som äger rum på bananpiren i Göteborg idag. Den första mässan arrangerades 2010 vilket ledde till att den numera, med undantag för 2016 då den lades på is, återvänder på årsbasis.

Runt 4000 besökare kommer till mässan

Tidigare arrangerades mässan i Eriksbergshallen, men då evenemanget blivit så stort, har man i år förflyttat sig till lagerlokalen på bananpiren.
– Senast mässan arrangerades kom strax under 4000 personer. I år räknar vi med att fler kommer, säger Johan Nyström som är en av arrangörerna bakom Retrospelsmässan.

LÄS MER: Retrospelsmässan är tillbaka – och här för att stanna

Besökare från hela landet

Runt om i lokalen trängs besökare för att handla retrospel, tävla i olika spel, gå på föreläsningar och kanske till och med klä ut sig till sin favoritkaraktär. Linn, Tjecka, Charlie och Anna från Malmö kom för den sistnämnda anledningen och för att de älskar tv-spel. På hemmaplan är de engagerade i Retrospelsfestivalen som är göteborgsmässans skånska syskon.
– Det bästa med den här mässan är att det är fullt av gamla spel så att man får minnen tillbaka, berättar Charlie. Anna håller med.
– Man får en nostalgisk känsla. Det finns en massa spel man inte kunde få som liten, som går att köpa idag istället.

LÄS MER: Johan skapar konst och inredning – av pärlplattor

Tävlingar i olika spel – bland annat Tetris

I södra delen av hallen ligger stora scenen där en Tetris-tävling ska äga rum. Initiativtagare bakom tävlingen är Heidi som rest hit från södra Sverige och som dessutom är ägare av en av Sveriges största spelsamlingar.
– Vi ska se vem som är bäst på Tetris, och för att göra det spelar vi Super Tetris 3 till den japanska versionen av Super Nintendo, säger hon. Heidi har valt ut spelet då matcherna går fort och att det sällan blir långrandigt.
– Så fort man tar en rad kastar man över den på motståndaren. Det gäller att hålla rätt på sina block, förklarar hon.

LÄS MER: 11 spelkonsoler som förändrade allt

Inte bara gamla spel

Den konstanta strömmen av människor är ett kvitto på att retrospel är hett. I försäljningsstånden finns spel i alla prisklasser, där vissa går lös på tusentals kronor, allt beroende på vilket skick de har. Spel som säljs komplett med kartong i nästan oanvänt skick är hett villebråd för de inbitna samlarna. Men det är inte bara gamla spel som visas upp. 

Alexander Berggren, grafiker, är på plats för att sälja soundtracket till det 8-bitsinspirerade Alwa’s Awakening.
– Vi släppte spelet tidigare i år till pc och nu kommer soundtracket på en spelkassett, säger Alexander. Han berättar att spelet är utvecklat i Göteborg tillsammans med tre andra killar med bakgrund inom spelutveckling.
– Det är gjort för att se ut och kännas som ett gammalt spel. Och våra fans uppskattar det.