Wolfgang vincafé stänger – förlorade alkoholtillståndet

Populära Wolfgang vincafé vid Grönsakstorget stänger. Ägaren Fredrik Berthagen blev 7 maj av med serveringstillståndet. Nu är han förtvivlad över myndighetsbeslutet:
– De drog tillståndet på dagen utan förvarning. Det är fruktansvärt, säger han.

ANNONS
|

Wolfgang vincafé vid Grönsakstorget har sedan starten för fyra år sedan snabbt fått en plats i Göteborgarnas hjärta. Här har du kunnat äta ostron, sardeller och mousseline på kolja till lunch. Eller ceviche, tagliatelle med ramslök och fläskterrine till middag.

”Det märks på menyn att köket på Wolfgang har en hög ambition gällande råvaror, välsmakande mat och modern vinlista”, skrev Uteätarna i Två Dagar efter sitt besök 2022.

Men nu har vinbaren fått stänga efter indraget tillstånd.

– De har dragit in det på grund av händelser som ligger långt tillbaka i tiden och som inte berör mig, hävdar ägaren Fredrik Berthagen som överklagat ärendet till förvaltningsrätten. I samma veva ansökte han också om inhibition, det vill säga möjlighet att få skjuta upp beslutets verkställande.

ANNONS

17 maj fick han avslag på den begäran och restaurangen förblir nu stängd i väntan på förvaltningsrättens avgörande i målet.

– Det är fruktansvärt. Jag är en nybliven tvåbarnspappa som förvärvat Wolfgang vincafé och förverkligat min högsta dröm. Nu har de strypt den drömmen utan ett enda ord som förvarning, säger Fredrik Berthagen.

Ägaren anses ha brustit i lämplighet

Sista kontakten med tillståndsmyndigheten säger han sig ha haft den 18 februari i år, när serveringstillståndet skulle omprövas.

– Sedan dess har jag inte hört ett ord.

En annan bild framträder i miljöförvaltningens beslut från 7 maj om återkallelse av restaurangens serveringstillstånd. Som skäl anges där att ägaren ”vid ett flertal tillfällen” misskött sina inbetalningar av skatter och avgifter. Något som, enligt skrivelsen, framgår av den utredning som gjorts i ärendet:

”Bolaget har, trots att förvaltningen vid upprepade tillfällen informerat om att ekonomisk misskötsamhet i form av restföringar avseende skatter och avgifter utgör grund för återkallelse av serveringstillståndet, haft ytterligare restföringar.”

Ägaren anses därför ha brustit i lämplighet enligt alkohollagens krav. ”Överträdelsen är så allvarlig att det inte kan stanna vid en varning", skriver miljöförvaltningen vidare i beslutet.

Enhetschefen: ”Du måste visa att du är skötsam”

Pia Gustafsson är enhetschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

– I det här fallet har vi hittat brister i företagets ekonomi, säger hon.

ANNONS

Vid ansökan om serveringstillstånd görs alltid en grundlig utredning av bolagets ekonomi.

– Ofta brukar vi gå tre år tillbaka i tiden. Vi tittar framförallt på två saker: du får inte vara kriminell. Sedan handlar det också om den ekonomiska lämpligheten. Du måste visa att du är skötsam, konstaterar Pia Gustafsson.

Hon poängterar att myndigheten tar hänsyn till att pandemin slagit hårt inte minst mot restaurangbranschen.

– Under den tiden blev många sena med betalningarna. Ser vi att detta var tillfälligt, då vet vi att det kommer att lösa sig. Om ägaren vidtagit åtgärder, tagit i tu med ekonomin och sköter sig. Gör man inte det – då tvingas vi agera.

Enligt henne har ägaren till Wolfgang vincafé haft goda möjligheter att förbereda sig på ett indraget serveringstillstånd. När beslut väl fattas stoppas tillståndet alltid med omedelbar verkan.

– Det här beslutet kommer inte från ingenstans, utan han har vetat om att vi håller på med en utredning. Alla de uppgifter vi fått in, som ligger till grund för vårt beslut, har han fått ta del av. Sedan har han fått ge sin version av vad det kan bero på.

Konkurs eller försäljning kan nu bli aktuellt

För ett år sedan tog Fredrik Berthagen ensam över verksamheten, sedan en tidigare delägare köpts ut. Bakåt i tiden har Wolfgang vincafé haft flera varningar rörande ekonomin.

ANNONS

– Sedan jag tog över rör det sig om två försenade inbetalningar och en faktura som gått till Kronofogden. Vi har hankat oss fram, men klarat oss, säger Fredrik Berthagen.

Nu riktar han sin besvikelse mot miljöförvaltningen som han kallar ”Göteborgs stads överförmyndarmyndighet”.

– Wolfang är en väl fungerande verksamhet, det är hemskt att det får fungera så här, att de inte har mer överseende.

Samtidigt erkänner ägaren att han inte fullt ut förstått allvaret i utredningen kring serveringstillståndet, och att bolaget verkligen var i ”farozonen”.

– Jag borde kanske haft bättre koll på det här, jag förstår deras resonemang. Det kan se illa ut – men vi försöker inte bedriva någon kriminell verksamhet och har betalat alla våra skulder. Vi vill bara överleva som småföretagare. Det är ett tråkigt livsöde... att en så fin verksamhet som Wolfgang försvinner under ens fötter.

Vad händer nu?

– Antingen blir det konkurs, det är ett scenario. Eller så lyckas vi sälja restaurangen, och då kanske Wolfgang kan öppna igen med en annan ägare inom en någorlunda kort tid.

Fotnot: Texten har uppdaterats efter publicering.

LÄS MER:Restauranger i Göteborg: GP recenserar Wolfgang Vincafé

LÄS MER:Krögarna tipsar om sina bästa uteserveringar i Göteborg 2023

LÄS MER:Lämnar Michelinkrogen – öppnar lunchrestaurang på Fjärde Långgatan

LÄS MER:Chardonnay eller Pet nat – här är vintrenderna just nu

Wolfgang vincafé

Öppnade: i februari 2020, strax efter det att pandemin nått Sverige

Ligger: mitt i centrala Göteborg, vid Grönsakstorget där den peruanska restaurangen Más tidigare låg.

Känt: för sitt vinutbud och sin franskt inspirerade meny.

Ägare: Fredrik Berthagen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS