Recension: GP testar Mestiza vid Skanstorget

Du och en vän eller två letar efter ett mysigt ställe där ni kan prata ordentligt utan att överröstas, ett vardagsrum på stan där någon annan ser till att det finns god mat och spännande vin på bordet. Då finns ett bra alternativ vid Skanstorget: Mestiza.

ANNONS
|

Miljön är omedelbart välkomnande. Orientmattor på golvet, rustika bord och öppna vinhyllor längs väggarna, lampor med skärm, loppisfynd och prylar som kan ha hängt med hem efter en backpackertur. Vi har inte varit här tidigare, men känner oss ändå hemma denna vardagskväll.

Vi väljer en första runda rätter att dela. Vi börjar med marulkscarpaccio (195 kr) och en hel kronärtskocka (165 kr). Fisken är vackert serverad med färggranna små skvättar av passionsfrukt och achiote (en mexikansk kryddpasta). Här finns fina toner av sötma och syra, och både pepprighet och rökighet. Smakpaletten ställs in inför resten av måltiden.

Kronärtskocka är en fantastisk rätt att dela, lite som en fondue. Vi turas om att dra loss mjälla, härliga blad att doppa i blåbärs- och lavendelmajonnäs.

ANNONS

Skockan är perfekt tillagad, men dippen kunde vara mer generös, både i volym och smak. Det här är också en rätt där lite extra salt behövs, särskilt när du letat dig in till hjärtat och vill maxa smakerna.

Kiki Ingber, en av ägarna, ger oss engagerat stöd att hitta rätt viner. Vi väljer en krispig chardonnay, Domaine Ratte, från Jura (165 kr), som med smak av gröna äpplen, citrus och lätt fruktighet matchar carpaccion perfekt.

Smart meny med långkok, ugnsbakat och röror

Vi växlar vin och färg, men stannar kvar i Jura. Det blir Le Bastard från Fummey-Chatelain (165 kr), vars namn syftar på att det är en klon av trousseaudruva. Det lätta, lite peppriga vinet med toner från röda frukter gifter sig fint med nästa rätt, ankgyros (270 kr). Ankan består av ett konfiterat lår som fint faller isär och fördelas på varmt pitabröd med avokadotzatziki och chilidressing.

Vi tar också in summerrolls (175 kr), rispapperrullar med cajunrödräkor, grön mango och papaya. En vacker anrättning med gula rullar och en rosaröd plommonsås. Men här blir vi besvikna. Plommonsåsen är smakmässigt tunn och den kick av syra och sting vi hoppats på försvinner i något vi först associerar till jordgubbssylt.

”Bäst hittills”, säger mitt sällskap som börjat smaka på en röra med rostad aubergine, tahini, koriander, vitlök, chili och pistagenötter.

Mestiza har en logistiskt smart meny för ett kök med minibemanning, med långkok, ugnsbakat, röror och confiterat. Det mesta kan förberedas i god tid och kräver få arbetsmoment vid serveringen. Och det är i det allra enklaste vi hittar kvällens guldkorn.

ANNONS

”Bäst hittills”, säger mitt sällskap som börjat smaka på en röra med rostad aubergine, tahini, koriander, vitlök, chili och pistagenötter. Samtidigt är jag precis på väg att säga samma sak över en skål kastanjehummus med brynt smör. Tillsammans med ett nybakat israeliskt ash tanur-bröd blir det en fest av kola och nötighet när kastanjer hittar kikärtor, spiskummin, flingsalt och svarta och vita sesamfrön.

Vi avslutar en trevlig kväll med varsin skopa björnbärssorbet (89 kr), som är frisk, men en aning för söt. Även denna hade mått bra av ett överraskande sting.

Som så ofta promenerar vi hemåt med en minnesbild av de allra enklaste smakerna i hjärna och gom. Det är där skönheten finns. Mestiza behärskar det registret och förstår att skapa en stämning dit man gärna kommer tillbaka.

LÄS MER:Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

LÄS MER:Recension: GP testar Buteco i Göteborg

LÄS MER:Krögarna tipsar om sina bästa uteserveringar i Göteborg 2023

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck!

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS