Ny restaurang på Odinsplatsen lägger fokus på kött och sås

En ny restaurang öppnar på Odinsplatsen den första juli, och här serveras betydande mängder nöt, fläsk, lamm och kyckling.
– Vi scannade området och frågade oss själva vad som saknades, säger ägaren Alexander Akyuz.

ANNONS
|

Köttets värld kan kännas förförisk. Betänk en välskuren fläskmedaljong. Reflektera, för ett ögonblick, över en tallrik lammklubbor.

Krögaren Alexander Akyuz öppnar nu en hel restaurang vid Odinsplatsen, som bygger på precis denna enkla idé: stora mängder kött. Bistro 1965 kommer servera entrecôte och innanlår, kycklingfilé och oxfilé. Nio huvudrätter, som alla består av fläsk, nöt eller fågel.

– Vi har scannat området kring Odinsplatsen och frågat oss själva: ”vad är det som saknas?” berättar Akyuz över telefon.

– Vi kände nog alla att svaret var en renodlad köttrestaurang. Sen ska det också finnas fisk och sallader, så vi låser oss inte bara till kött.

ANNONS

Vad är det som är så tilltalande med just kött?

– Jag vet inte riktigt. Jag älskar att grilla, försöker att göra det så ofta det bara går. Kött är helt enkelt bara fantastiskt gott. Det känns också som om det håller på att bli populärt igen.

Hur kommer såsutbudet se ut på restaurangen?

– Vi kommer ha åtminstone fem sorters sås: Grönpeppar, rödvinssås, vitlökssås, gorgonzolasås.

Bearnaise?

– Bearnaise kommer också finnas.

Kött och sås skall alltså dominera på Bistro 1965, tillsammans med en rad sidorätter. Akyuz nämner gratäng, pommes frites och rostad potatis. Under intervjun avslöjar han också något lätt besynnerligt: Bistro 1965 kommer ligga mittemot hans andra restaurang Mañana, en nio år gammal tapaskrog.

Är du oroad över att restaurangerna kommer stjäla kunder från varandra?

– Nej nej, inte alls, tanken är att vi ska jobba med helt annan mat på Bistro 1965.

Varför heter ni Bistro 1965?

– Inredningen är väldigt klassisk, med koppar, brunt och mässing. Vi vill på något vis ha en både modern och väldigt klassisk restaurang. Då passar det här namnet bra.

Det var ingenting som hände 1965?

– Det handlar mer om att kombinera klassiska, äldre element med moderna, att tilltala både yngre och äldre målgrupper.

ANNONS

Hur ställer ni er till vegetarisk mat?

– Det ska finnas möjlighet att äta annat, som sagt. Det kommer alltid vara större sällskap som besöker restaurangen, där vissa äter veganskt eller vegetariskt, och det får man såklart ha i åtanke. Vi kommer ha två, tre sallader på menyn. Sen har vi ju även förrätter som innehåller grönsaker, det kan också fungera, att plocka ihop olika smårätter till något större. Sen äter ju faktiskt vissa vegetarianer också fisk.

LÄS MER:Den nya tidens tjurar saknar horn och har aldrig träffat en ko

LÄS MER:Sju nya restauranger i Göteborg

LÄS MER:Visitationszoner behöver inte alls vara kränkande

LÄS MER:Maten vi skulle tvingas sluta äta om kriget kommer

LÄS MER:Köttkrog till Linné och fem andra krognyheter i Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS