1/7

Nikola Zivkovic guidar till Göteborgs restauranger

Nikola Zivkovic recenserar Göteborgs restauranger och kaféer på sitt Instagramkonto @foodandcoffeegbg med 29 000 följare. Bland hans favoriter just nu finns allt från en prisvärd buffé till stans bästa falafel.

Du recenserar stans krogar på Instagram, vem är du bakom kontot?

– Jag är en stolt göteborgare på 27 år, som älskar allt det goda livet har att erbjuda. Jag var tidigare fotbollsspelare i IFK Göteborg, men sadlade om till att plugga till lärare och startade även ett matkonto på Instagram.

Varför blev det just ett guidande matkonto?

– Det var från början en pik till mina vänner faktiskt. De envisades med att alltid gå till samma gamla tråkiga restauranger, ofta med dålig service och alldeles för dyra för hur det smakade. Jag ville visa dem att Göteborg har mycket mer att erbjuda, om man bara lägger manken till och letar lite. Så från början var det bara mina vänner som följde mig. Sedan, när jag kommit upp i runt tusen följare, började det sprida sig alltmer och folk som jag inte hade någon koppling till började följa mig.

Det finns fortfarande något för alla i Göteborg, både riktig lyx men även en buffé för en hundralapp.

Vad krävs för att ett ställe ska få tummen upp av dig?

– Det är olika, vissa ställen erbjuder bara en riktigt go vibe med hemtrevlig känsla, andra fokuserar på riktigt jäkla bra mat men inte så mycket på service – och vissa lyckas med både maten och servicen. Men det är de tre sakerna jag letar efter.

Vad skulle kunna göra att du ratar ett ställe?

– Det är några som fått stora sågen genom åren, även om jag inte vill vara den som är negativ. Men jag har också ett ansvar gentemot mina följare att vara ärlig. Om någon har fått negativt omdöme handlar det ofta om att det är ohygieniskt, att servicen är under all kritik eller att priserna är för höga gentemot smaknivån.

Hur är Göteborg som matstad generellt tycker du?

– Den växer för varje dag! Det har hänt otroligt mycket på bara ett, två år. Det öppnas äntligen färre och färre hamburgerrestauranger och fler och fler intressanta saker, som ställen med goda mackor och bra falafel. Det är mer variation i det nya som öppnar. Och det finns fortfarande något för alla i Göteborg, både riktig lyx men även en buffé för en hundralapp. Mitt konto ska aldrig bli ett sådant som bara går på fine dining, sådan är inte jag och jag vill inte att mitt konto ska bli så.

Nikola Zivkovics fem favoriter bland stans nya krogar

Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Gurras


Postgatan 16

”Jag älskar det mesta med Gurras: maten, stämningen och lokalen är alla tre riktigt, riktigt bra. Men det kanske bästa med stället, och som gör det lite eget, är deras kaxiga självförtroende. På menyn kan man till exempel läsa att de ogärna ändrar på rätterna, något som jag står bakom till hundra procent. Ägaren Gustav Trägårdh är kreativ och när han får fria händer blir det hur bra som helst.”
Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Falafel House


Värmlandsgatan 20

”Göteborg har äntligen fått ett falafelställe som kan mäta sig med de i falafelns huvudstad Malmö. Den tidigare ägaren till Värnhams falafel, erkänt som ett av de allra bästa i Malmö, har tagit sig till Sveriges bästa stad och öppnat upp ett fantastiskt ställe. Även om det finns annat på menyn, som shawarma och kebab, är det falafel som gäller här. Rykande heta falafelbollar i hembakt bröd som tillsammans med färska grönsaker och grymt bra sås skapar magi hos smaklökarna. Och det blir ännu godare när du kommer på att det bara kostar 60 kronor för kalaset.”
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Tizne


Fjärde långgatan 4

”Sedan Little Meats av någon konstig anledning lade ner har Göteborg suktat efter värdig mexikansk mat. Det tomrummet har nu fyllts av Tizne – och det med bravur. Avsmakningsmenyn är väldigt bra, men deras loungemeny med enklare rätter såsom tacos är nästan ännu bättre. Jag spår en lysande framtid för Tizne.”
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Kulturhuset Bergsjön


Bergsjöns kulturhusväg 4C

”Med tanke på inflationen är det inte konstigt att vi inte är bortskämda med restauranger som serverar riktigt god mat till finfina priser. Bergsjön kulturhus tar 119 kronor för buffén som håller bättre klass än de flesta bufféer jag besökt i Gbg. Supergod mat, härlig personal och bra priser. Det hatar man inte.”
Bild: Maria Steén
Bild: Maria Steén

Bodega Nord


Nordenskiöldsgatan 18

”Jag har en enorm förkärlek för mackor och här serveras några av de bästa man kan hitta i Göteborg. Trevlig miljö där det finns både deli och gott kaffe, men mackorna och den genuina servicen är det som gör att jag kommer tillbaka hit så ofta.”

LÄS OCKSÅ: Krögarna tipsar om sina bästa uteserveringar i Göteborg 2023

LÄS OCKSÅ: Alla GP:s guider till restauranger i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.