Anrika Junggrens Café på Kungsportsavenyn slår åter upp dörrarna på nationaldagen efter fem månaders renovering. De nya ägarna är familjen Ranebjörk, som även äger Villa Belparc. Familjens vision är att lokalen återigen ska bli den myllrande mötesplats den en gång var.
– Junggrens höll på att försvinna. Det är svårt att driva kafé i dessa tider. Jag har alltid haft ett intresse för att ta hand om kulturprojekt och förädla produkterna så att de får leva kvar med sin historia, säger Percy Ranebjörk.
Förutom att kaféet har fått en helt ny interiör har det också blivit större, eftersom man fått tillgång till lokalen bredvid och därmed expanderat. De tidigare 50 kvadratmeterna har blivit 250. Men själva navet i det nya ”Jungans”, är samma som funnits sedan dess start 1896.
Det tidigare kaféet serverade bara enklare kost som mackor vilket ledde till att ägarna fick problem med serveringstillstånd. För att sälja alkohol krävs lagad mat och frågan uppstod om mackorna räknades. Nu har man i stället satt in ett ordentligt kök och serverar både lunch och a la carte senare på kvällarna. Dessutom har en bar installerats i lokalen.
– Det blir finare svensk husmanskost som torskrygg och Biff Rydberg. Men man kan givetvis fortfarande få en smörgås, bara det att den blir serverad numera.
Håkan Hellström, Mia Skäringer och Mickey Dee tar plats
De ikoniska målningarna skapade av konstnären Lars Gillis pryder fortfarande väggarna, och namn som Hjördis Petterson och Bengt-Åke Benktsson får nu sällskap av nutida Göteborgsprofiler som Håkan Hellström och Mickey Dee. På samma bord som trummisen får även Karin Boye en plats.
När GP är där för rundvisning är dekorationsmålaren Elisabeth Myhrman i full fart med att låta ytterligare profiler ta form på väggarna. Vissa av dem känner Percy Ranebjörk sedan tiden han ägde Gillestugan, men det är inte skälet till att de valts.
– De är alla Göteborgsprofiler som delar mina och min familjs värderingar, förklarar Percy Ranebjörk.
Vilka är de värderingarna?
– Godhet, respekt och vördnad. Det goda värdskapet, att få gäster och människor att må bra. Likväl som de gör det från scenen gör vi det från vår scen.
De äldre har frågat: ”Varför måste allt vara så nytt?”
Under renoveringen har det mesta blivit utblåst för att återskapas till hur det var förr. Målningarna har bevarats och restaurerats. Gamla tidningsartiklar om kaféet har också ramats in på väggarna.
– Många äldre frågar ”Varför måste allt vara så nytt, kan det inte vara enkelt?” och självklart kan det vara enkelt på sitt sätt, men samtidigt måste man hänga med i konkurrensen och i utvecklingen.
Percy Ranebjörk vill att känslan ska vara att ”Jungans” har sett ut som det gör nu i årtionden. Att det på så vis ska upplevas tryggt och trivsamt, lite som ett vardagsrum.
– Vi vill återskapa mötesplatsen. Det är här man träffar människor innan man går ut någonstans.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.