GP listar recensionerna med toppbetyg – endast tre krogar har fått maxpoäng.
GP listar recensionerna med toppbetyg – endast tre krogar har fått maxpoäng.

Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Var ska man äta i Göteborg? GP:s recensenter, Uteätarna, testar regelbundet Göteborgs restauranger för att ta reda på vilka som är bäst just nu. Behöver du tips för dejten, familjemiddagen eller födelsedagsfirandet? Här är restaurangerna som toppar listan.

Om Uteätarna

Uteätarna är en grupp journalister på GP:s redaktion som har stor restaurangvana. Varje vecka betygsätts en Göteborgskrog i två kategorier: mat (där maxpoäng är 20) och service (där maxpoäng är 5). Bara två restauranger har för närvarande maxpoängen 25.

Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

SK Mat & Människor




Var: Lorensberg, Johannebergsgatan 24.
Mat: Nordisk fine dining anpassad efter säsong.
Betyg: 25 poäng/25 (Mat 20/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

En av Göteborgs bästa restauranger är Götaplatsgruppens och stjärnkocken Stefan Karlssons SK Mat & Människor. En kvalitetskrog som känns hemtrevlig och avslappnad, med en smittande matglädje hos både kök och servering. Här finns även en bred vinlista med många prisvärda kvalitetsviner. ”Det där underbara händer att mat och dryck i sin förening skapar nya smaker”, tyckte Uteätarna. Läs recension av SK Mat & Människor.
Bild: Maria Steén
Bild: Maria Steén

Bhoga




Var: Centrum, Norra Hamngatan 10.
Mat: Val mellan fem-, sju och niorättersmeny med fokus på närproducerat och säsong där utbudet avgör menyn dag för dag.
Betyg: 25 poäng/25 (Mat 20/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Ljuvliga rätter, blomstrande uppläggningar, magiska såser och subtila vinmatchningar. Bhoga fortsätter hålla yppersta klass, toppar listan över Göteborgs bästa restauranger och har utmärkt sig tillräckligt för att få en stjärna i Guide Michelin flera år i rad. Den säsongsanpassade, väl sammansatta och goda maten bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Läs recension av Bhoga.
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

28+




Var: Centrum, Götabergsgatan 28.
Mat: Fantastisk, exklusiv matkonst med de allra bästa råvarorna.
Betyg: 25 poäng/25 (Mat 20/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Kvällen när Uteätarna besöker 28+ hamnar på listan över riktigt minnesvärda måltider. År efter år visar Ulf Johansson att han driver Göteborgs bästa restaurang. 28+ har haft sin stjärna i Michelin-guiden sedan 1991 och är en fantastisk krogupplevelse, perfekt för att fira en födelsedag eller högtidsstund. Har man råd och möjlighet ska den inte missas. Dessutom finns en vinbar och vinkällare i världsklass. Läs recension av 28+.
Bild: Maria Steen
Bild: Maria Steen

Hoze




Var: Majorna, Stigbergsliden 17.
Mat: Japansk omakase – med fokus på sushi.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 20/20, Service 4/5)

Hoze visar att det fortfarande går att få fisk och skaldjur i världsklass i Göteborg. I över ett decennium har kocken José Cerdá drivit den mycket lilla, intima restaurangen med endast sex platser. Ett kuvert på 2 000 kronor är dyrt för en krogkväll. Men för en intim föreställning med 19 rätter där lokala råvaror av yppersta klass möter japansk tradition – ett minne för livet. Läs recension av Hoze.
Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Koka




Var: Vasastan, Viktoriagatan 12.
Mat: Tre- fem- eller sjurättersmenyer, mestadels ekologiska, lokala och i säsong. Fisk och skaldjur. Inget kött.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 20/20, Service 4/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

Att ha kött på menyn är inget krav för att bli världens bästa restaurang. Sedan 2022 ligger trestjärniga Geranium i Köpenhamn i topp på ”The World´s 50 Best Restaurants”. Koka, med en stjärna i Guide Michelin, har valt samma väg. Menyerna innehåller fisk och skaldjur – men inget kött, Uteätarna saknar det inte en sekund. Det är lekfullt, vackert och läckert. Koka framhåller sitt vinpaket som ett sätt att höja smakupplevelsen och krögaren Björn Persson är en fena på detta. Läs recension av Koka.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Signum




Var: Hällsnäs, Långenäsvägen 150, Mölnlycke
Mat: Enbart avsmakningsmeny på minst 18 rätter med inriktning på hav och närodlat.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat: 20/20, Service: 4/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

En smal och vindlande grusväg leder fram till stjärnkocken Thomas Sjögrens fine dining-restaurang Signum vid Landvettersjön. Här har Göteborgsområdet fått en matdestination väl värd en resa, tycker Uteätarna. Signum visar omsorg och känsla för minsta detalj och varje gäst. Läs recension av Signum.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Fiskekrogen




Var: Centrum, Lilla torget 1.
Mat: Fisk och skaldjur.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 19/20, Service 5/5)

Här serveras Göteborgs bästa skaldjur. Vällagad mat, kvalitet in i minsta detalj och stor omsorg om gästerna. Efter 25 år på Lilla torget imponerar Fiskekrogen fortfarande stort på GP:s uteätare. Medan andra restauranger kommer och går har här varit fiskrestaurang sedan 70-talet, de senaste 25 åren i regi av krögaren Lars Ahlström. Här hittar du en klassisk finkrog, med högt i tak och mycket luft mellan borden i den magnifika pelar­försedda matsalen. En klassisk restaurang i Göteborg för dig som vill äta fisk eller skaldjur i lyxig miljö. Läs recension av Fiskekrogen.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Carbon




Var: Centrum, Barnhusgatan 2.
Mat: Moderna rätter med lokalt fokus på råvaror.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 19/20, Service 5/5)

Doldisen intill järnvägsspåren är en av Göteborgs allra bästa restauranger, skriver Uteätarna efter sitt besök på Carbon på Barnhusgatan. Restaurangen öppnades våren 2019 av kocken Jean Henkel på en anonym gatstump en kort promenad från Centralstationen. Här hittar du omtänksam service, trevlig miljö och utsökta råvaror. Genomgripande är att alla rätter är genomtänkta och välbalanserade. Fina smakupplevelser med uppskattade mat- och vinsammansättningar som görs av personalen. Läs recension av Carbon.
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Project




Var: Centrum, Södra vägen 45.
Mat: Modern europeisk mat med nordiska råvaror. En lyxig och modern avsmakningsmeny eller enskilda rätter ur menyn vid baren.
Betyg: 24 poäng/25 (Mat 19/20, Service 5/5)
✰ Stjärna i Guide Michelin

”Project är utan tvekan en av Göteborgs absolut bästa och trevligaste krogar”, skriver Uteätarna efter ett besök på restaurangen som fick sin första Michelinstjärna hösten 2021. Krögarparet Anna och Cameron Irving bjuder på sin genomtänkta mat i en skönt avspänd atmosfär. Att det man ser på tallriken ofta gömmer något under ytan går igen i flera rätter, en lekfullhet som uppskattas. Vinpaketet är genomtänkt och det alkoholfria dryckespaketet är bäst i stan. Läs recension av Project.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Gurras




Var: Centrum, Postgatan 16.
Mat: Street food deluxe inspirerat av bland annat Japan, Sydkorea och Sverige.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 19/20, Service 4/5)

Att äta på nyöppnade Gurras är som att träffa en ny bästa kompis och gå på cirkus ihop. Gustav Trägårdhs restaurang på Postgatan bjuder på högklassig och underhållande mat, roligt vin av hög kvalitet och ett ambitiöst och spetsigt utbud av alkoholfria drycker. ”Det här är inget hoprafsat street food-koncept, inget hittepå-hipster-äta-i-brun-påse-projekt. Här finns ambitioner”, skriver Uteätarna. Läs recension av Gurras.
Bild: Måns Langhjelm
Bild: Måns Langhjelm

Vrå




Var: Centrum, Drottningtorget 10, Posthotellet.
Mat: Nordisk-japansk meny. Smårätter, ostron, sashimi, mellanrätter, sushi och huvudrätter. Närproducerade råvaror, främst från havet och med japansk touch.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

Med ena foten tryggt placerad på Västkusten och den andra tungt vilande i japansk matkultur har Vrå blivit en institution i Göteborgs krogvärld. Restaurangen öppnade för nio år sedan i ett hörn av Posthotellets bar, i dag har den egna k-märkta lokaler i hotellet. Här serveras smårätter i absolut toppklass och ett suveränt utbud av drycker – såväl sake, öl och vin som alkoholfria alternativ. Blandningen av nordiska råvaror med japanska influenser är en mycket lyckad kombination. Läs recension av Vrå.
Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Björk och Bambu




Var: Linnéstan, Vegagatan 50.
Mat: Nordiskt och asiatiskt i fusion.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

Det vilar en intensiv parighet över intima restaurang Björk och Bambu, här firas 40-årsdagar, 10-årsjubileum och diamantbröllop. Köksmästare Oscar Persson och restaurangchef Christina Wu Persson har lyckats hålla ihop både relation och restaurang sedan 2013. Professionellt, familjärt, charmerande – och en inbjudande svensk-asiatisk fusion som fortsätter att imponera. Upplevelsen kantas av fina mat- och vinkombinationer och uppmärksam personal. Läs recension av Björk och Bambu.
Bild: AnnaCarin Isaksson
Bild: AnnaCarin Isaksson

Dorsia




Var: Centrum, Trädgårdsgatan 6.
Mat: Personalen säger inspirerad av närområdet, men vi lägger till gränslös, för tillfället med ögonkast mot Asien.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat: 18/20, Service: 5/5)

Att för några timmar välja fantasi och magi framför oro och realism kan vara att gå till Dorsia. Hotellrestaurangen har fått alla bitar på plats med vacker, välsmakande och lekfull mat i en magisk miljö – med bulliga sittmöbler, tunga tyger, pampiga ljuskronor och massor av snittblommor – där servicen är lika uppmärksam som omtänksam. Läs recension av Dorsia.
Bild: Sara Johari
Bild: Sara Johari

Koizen




Var: Linné, Nordenskiöldsgatan 24.
Mat: Japanska rätter med fokus på havets råvaror.
Betyg: 23 poäng/25 (Mat 18/20, Service 5/5)

Den japanska omakase-restaurangen Koizen finns sedan två år tillbaka i Linnéområdet, efter flytt från en mindre lokal på Aschebergsgatan. Här njuter Uteätarna av japansk mat av allra högsta klass, när kocken Alven Chu delar med sig av sin passion för japansk matkultur. Omakase, där kocken gör alla val, är annorlunda från de flesta japanska restauranger där kunden väljer sin egen mix. På Koizen finns två fasta menyer med matchande dryckespaket att välja mellan. Läs recension av Koizen.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Somm




Var: Lorensberg, Lorensbergsgatan 8.
Mat: Modernt och minimalistiskt med smårätter eller tre-, fem- och sjurättersmeny.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 17/20, Service 5/5)

Mötet mellan mat och dryck är lyckat på vinbaren och restaurangen Somm, som ligger i en lite undangömd källarlokal mellan Avenyn och Heden. Förutom god mat finns här förstås en vinlista värd att botanisera i och spännande och annorlunda drycker i vinpaketet. Men även noggrant utvalda och oftast egentillverkade alkoholfria alternativ, med allt från skållat grönt te med ingefära, vinäger och brun farin till espresso bryggd på svartvinbärsnektar. Läs recension av Somm.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Husette




Var: Linné, Konstepidemins väg 6.
Mat: Närodlat, närproducerat. Främst små- och mellanrätter.
Betyg: 22 poäng/25 (Mat 14/20, Service 4/5)

Husette – restaurang Gården i ny skepnad – har smultronställets kvaliteter och ett kaxigt självförtroende som visar sig vara befogat. Snackar vi lokalisering av krogar kan läget uppe på Konstepidemin ses som avsides. Men när du och kompisen kliver in i ett vackert rum där bara ett bord är upptaget, då är det lätt att känna sig utvald, delaktig i ett sällskap som delar en gemensam hemlighet. Den nördiga omsorgen om detaljer syns både i menyn och vinlistan. Genomgående hyllas enkelhet och rena råvaror. Här finns även en fantastisk uteservering.
Läs recension av Husette.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Botánico




Var: Vasastan, Aschebergsgatan 23.
Mat: Smart, lekfull och spännande kombination av latinamerikanska och asiatiska kök, inte sällan i samma rätt.
Betyg: 22 poäng/25
(Mat: 17/20, Service: 5/5)

Djungelkrogen Botánico imponerar med lekfull mat på hög nivå, grymma drinkar, klanderfri service och magisk miljö. Den gamla färgbutiken på Aschebergsgatan har gått igenom en fullständig förvandling signerad Okidoki ­arkitektbyrå. Krögartrion Tobias Andersson, Dan Enelund och Niklas Bengtsson har skapat en lyxigare, snyggare och maffigare fortsättning på sin restaurang Magic flamingo på Linnégatan. Läs recension av Botánico.
Bild: Josefine Stenersen
Bild: Josefine Stenersen

Bulot




Var: Centrum, Norra Hamngatan 8
Mat: En avsmakningsmeny med franska förtecken och många råvaror från havet. På à la carte små och mellanstora rätter. En enda huvudrätt.
Betyg: 22 poäng/25
(Mat: 18/20, Service: 4/5)

Vägen för Gabriel Melim Andersson, Emil Bjelke och Elis Rytkönen från numera stängda fine dining-delen av Upper House i Gothia Towers till nya ambitiösa restaurangen Bulot var krokig. De smygstartade med en vinbar i Stora Saluhallen, men nu har ”riktiga” Bulot öppnat. Uteätarna imponeras av den kreativa och prisvärda avsmakningsmenyn i tolv delar och ett vinpaket som bjuder på roliga överraskningar.. Tillsammans med grannkrogen Bhoga höjer Bulot temperaturen rejält på sömniga Norra Hamngatan. Läs recension av Bulot.
Bild: Sara Johari
Bild: Sara Johari

Vilda




Var: Vasastan, Vasagatan 40
Mat: Nordisk mat med fokus på vilda och hållbara råvaror.
Betyg: 22 poäng/25
(Mat: 18/20, Service: 4/5)

Vilda har höga ambitioner och bjuder på nordisk mat på egenodlade och hållbara råvaror. Restaurangen drivs av Camilla Simonsson, uppvuxen i en krögarfamilj i Sälen, där hon hade nära till skog och fjäll. Sedan december 2021 finns hon i Göteborg, i Gårdens gamla lokaler på Vasagatan, och har nära till havet , vilket tydligt inspirerat menyn. Vinerna är hantverksmässigt producerade och de alkoholfria dryckerna är hemmagjorda. Läs recension av Vilda.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Human




Var: Linné, Risåsgatan 8
Mat: Fine dining, svenskt modernt kök. Fast fem- eller sjurättersmeny.
Betyg: 22 poäng (Mat 18/20, Service 4/5)

Göteborg har berikats med ytterligare en fine dining-krog. Årets kock-vinnaren Martin Moses har öppnat eget i Olivedal tillsammans med Jens Hallberg och Andreas Upper. Restaurangen ska vara bättre än allt han gjort innan – både matmässigt och upplevelsemässigt – och Uteätarna ser ett lovande tillskott i Human. Omhändertagande personal, hög ambitionsnivå och en gedigen vinlista för flaskor. Läs recension av Human.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Diket




Var: Majorna, Karl Johansgatan 11
Mat: Modern bistromat med smaker från hela världen.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 18/20, Service 3/5)

Det är lätt att bli kär i Diket. En modern kvarterskrog, ett stenkast från Stigbergstorget, byggd bokstavligt talat från grunden av tre Göteborgskockar som ville skapa sin egen favoritrestaurang. Känslan är inbyggd i den lilla lokalen, vi slappnar av så fort vi går över tröskeln. Här bjuds på rolig, prisvärd och inspirerad matlagning i trivsam miljö – och bevis på att mellanrätter kan vara en riktigt god idé. Läs recension av Diket.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Buteco




Var: Centrum, Odinsgatan 11
Mat: Latinamerikanskt med fokus på Brasilien. Mest små, men några större rätter, alla avsedda att dela.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Den brasilianska gastropuben Buteco lockar med annorlunda drinkar och vällagade smårätter att dela. Krögaren, Jean Henkel, ligger även bakom hajpade finkrogen Carbon som drar foodies till de lite ödsliga kvarteren öster om Posthotellet. Menyn är enkel. Antal bitar eller vikt står angivet, vilket gör rätterna enkla att dela. Uteätarna gillar att man kan beställa tio små kycklinghjärtan på ett spett och få vibbar av Brasilien på Odinsgatan i Göteborg. Läs recension av Buteco.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Barrique Vinbar




Var: Centrum, Berzeliigatan 18.
Mat: Små och medelstora rätter med svenska råvaror.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Var ska man dricka vin i Göteborg? En stark kandidat är Barrique Vinbar, en restaurang med fokus på vin. Här levereras både genomtänkta och överraskande vinval, utifrån en omfattande vinlista. Den trevliga personalen kommer med opretentiösa och insiktsfulla vinpresentationer, och vågar dessutom utmana besökarens fördomar. Barriques stolthet är att kombinera rätt vin med rätt mat, och det lyckas de med. Läs recension av Barrique Vinbar.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Bistro Odette




Var: Linnéstan, Olivedalsgatan 14 B.
Mat: Fransk husmanskost. Liten men lockande meny med tre huvudrätter: en fisk, en kött och dagens rätt.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

För den som är ute efter klassisk fransk husmanskost och intressanta roliga franska viner är Bistro Odette den bästa restaurangen i Göteborg. Den populära bistron några snäpp från Linnéplatsen har bara 18 sittplatser så det gäller att boka i förväg. Krögarparet Emma Wennerberg och Mathias Graner beskriver sin bistro som en kärleksförklaring till det franska köket. Uteätarna slår fast att det är en av stans mest välkomnande restauranger. Läs recension av Bistro Odette.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Norda




Var: Centrum, Clarion Post Hotel, Drottningtorget.
Mat: Fokus på Västkusten, med amerikanska influenser.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Norda på Posthotellet serverar en härlig måltid. Antingen har stjärnkocken Marcus Samuelsson skickat extra goda recept – eller så står en doldiskock i skuggan och väntar på att få kliva ut i rampljuset. Uteätarna överraskas hur som helst av förträffliga smaker i den pampiga salen, inrymd i den gamla postterminalen. Läs recensionen av Norda här.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Manfreds Brasserie




Var: Linné, Nordenskiöldsgatan 28.
Mat: Husmanskost från Österrike och Schweiz.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

På Manfreds Brasserie serveras comfort food som är som en trygg famn att vila i. En klassisk restaurang i Göteborg sedan 1989, som gör stans bästa schnitzel enligt Uteätarna. Stor men tunn och spröd. På den schweizisk-österrikiska kvarterskrogen bankas 18 000 stycken wienerschnitzlar om året. Läs recension av Manfreds Brasserie.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Trattoria La Strega




Var: Vasastan, Aschebergsgatan 23 B
Mat: Rustik mat med rötter i det norditalienska köket.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Trattoria La Strega välkomnar utan att fjäska. Uteätarna imponeras av en italiensk restaurang med låg profil och tydliga ambitioner. Det italienska köket, som kan vara så lättsmält, framträder hos La Strega som milt uppfordrande. Köket bjuder inte på överraskningar och krumbukter, snarare på tradition. Det är mat som man kan tänka sig serveras av en konservativ, italiensk farmor, om man hade en. Dessutom finns en kreativ vinlista med många ekologiska viner och naturviner. Läs recension av Trattoria La Strega.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

La Cucina Italiana




Var: Centrum, Skånegatan 33.
Mat: Fokus på italienska råvaror. Enbart fasta menyer med tre, fyra eller sex rätter.
Betyg: 21 poäng/25 (Mat 17/20, Service 4/5)

Att äta på den italienska restaurangen La Cucina Italiana är som att gå på teater, med krögaren Pietro Fioriniello som scenens stjärna. Han är överallt i den pyttelilla matsalen, förklarar sin kärlek till parmesan och visar upp sin hundraåriga balsamvinäger till toner av italiensk opera. Det blir en kväll full av överraskningar. Sex rätter blev tio serveringar, goda smaker, några toppviner och en kväll fylld av matglädje. Den som vill sitta och prata i lugn och ro väljer däremot en lugnare krog där det inte är lika tätt mellan borden. Läs recension av La Cucina Italiana.

LÄS OCKSÅ: Restauranger i Göteborg: Här är stans bästa maträtter

LÄS OCKSÅ: Guide: Göteborgs bästa restauranger för dejten

LÄS OCKSÅ: Guide: restauranger i Göteborg med havsutsikt

Uteätarnas betyg

Fem fyrar: Lysande (25–24 poäng). Fyra fyrar: Utmärkt (23–19 poäng). Tre fyrar: Bra (18–13 poäng). Två fyrar: Godkänt (12–7 poäng). En fyr: Underkänt (6–0 poäng).

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.