Viktor Chu och Pearly Teo som driver restaurang Saga på Aschebergsgatan.
Viktor Chu och Pearly Teo som driver restaurang Saga på Aschebergsgatan. Bild: Olof Ohlsson

Från succékrog till tomma bord – Fortsatt tuffa tider för krögare

Restaurangen Saga med smaker från Singapore var en stor snackis i vintras. Nu har restaurangen färre gäster än någonsin. Och de är långt ifrån ensamma.
– I värsta fall, om det inte går bättre, så kommer vi inte ha något annat val än att sälja, säger sake-sommelier Viktor Chu.

ANNONS
|

I oktober 2023 öppnade restaurang Saga på Aschebergsgatan 26. Konceptet för restaurangen var att servera avsmakningsmeny med kombinerade smaker från Singapore och Sydostasien fast med fokus på lokala råvaror i säsong. I november 2023 besökte GP:s Uteätarna restaurangen och öste lovord över nykomlingen.

– Det har varit mycket att göra sen GP-recensionen kom ut. Samma dag fick vi många bokningar och det gick väldigt bra hela vägen in i februari men sen märkte vi av att det började gå lite nedåt, säger Viktor Chu som är sake-sommelier på Saga.

Efter en bra vintersäsong började antalet bokningar på Saga minska. Pearly Teo och Viktor Chu hade väntat sig att det skulle bli en dipp inför sommaren men de hade inte räknat med att antalet bokningar skulle rasa till en femtedel av det som bokats tidigare.

ANNONS

– Den största dippen är nu, vi brukade ha minst 100 kunder varje vecka, nu har vi 20. Vi hade väntat oss en dipp men detta är värre än vad budgeten kommer att klara, säger kökschef Pearly Teo.

Viktor Chu och Pearly Teo har även drivit Kuraya som låg i lokalen tidigare.
Viktor Chu och Pearly Teo har även drivit Kuraya som låg i lokalen tidigare. Bild: Olof Ohlsson

Det är svårt att sätta fingret på varför gästerna har minskat så drastiskt. Pearly och Viktor tror att det kan bero på att gästerna väljer att äta på andra restauranger framför fine dining nu i lågkonjunktur. De tror också att deras ovanliga smaker från Singapore kanske inte faller alla i smaken, samt att gästerna väljer bort de ställen som saknar uteservering inför sommaren.

– Maten här är lite annorlunda än vad folk är vana vid, antingen är man intresserad av maten eller så är man inte det. Många som kommer hit är väldigt nöjda, det är många som varit ute och rest i Asien och Singapore, säger Pearly Teo.

– Folk kommer hit och de kanske tänker att de ska komma tillbaka nästa höst men de kommer inte hit regelbundet. Man behöver hela tiden nå ut till nya människor, säger Viktor Chu.

Visita: Antalet konkurser har ökat kraftigt

Enligt Thomas Jakobsson, chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, är Saga inte ensamma.

– Antalet konkurser har ökat kraftigt de senaste åren och framför allt är restaurangerna drabbade. De som det går dåligt för, går det rejält dåligt för, berättar han.

ANNONS

– Det är betydligt svårare för restaurangägarna att nå lönsamhet nu i jämförelse med för fem år sedan på grund av det höga kostnadsläget.

Sommaren brukar generellt vara en bra säsong för restauranger men det variera från såväl stad till stad som restaurang till restaurang.

– Det ser olika ut men totalt sett brukar restaurangförsäljningen toppa i juli. Vissa ställen blommar upp på sommaren, det beror på vilken destination man har men även i en stad är det väldigt olika. Vissa stänger för semester och vissa har sin absoluta höjdpunkt, säger Thomas Jakobsson

Saga testar street food

För att försöka locka kunder till restaurangen har Pearly och Viktor börjat med specialevent på helgerna. De har också diskuterat att öppna halva restaurangen för à la carte, och behålla andra halvan för de redan befintliga avsmakningsmenyerna.

– Vi förstår att inte alla vill gå ut och länga massor med pengar, säger Viktor Chu.

– Förra söndagen gjorde vi ett event med laksa som är en traditionell typ av street food i Singapore och då kom det en hel del gäster, säger Pearly Teo.

– Ungefär 50 personer, tillägger Viktor Chu.

Viktor Chu och Pearly Teo hoppas att gästerna kommer tillbaka efter sommaren.
Viktor Chu och Pearly Teo hoppas att gästerna kommer tillbaka efter sommaren. Bild: Olof Ohlsson

Viktor och Pearly drev även restaurangen Kuraya som låg i samma lokal tidigare. Under tiden Kuraya var öppet sparade de för att ha råd att renovera och göra om lokalen till Saga. I januari 2023 hade renoveringen dragit igång men gick inte lika fort som de hade hoppats på.

ANNONS

– De var inte klara förrän i september. Under en lång tid kunde vi inte dra in intäkter. Renoveringen kostade mycket pengar och därför sitter vi i en sån här sits nu, berättar Viktor Chu.

Nu hoppas Pearly och Viktor att gästerna ska komma tillbaka efter sommaren och de gör allt för att hålla sig flytande.

– Vi kommer behöva släppa några anställda och tänka om lite i konceptet för att överleva sommaren, vi försöker hålla igång så vi kan betala ut lön till de som är kvar, säger Viktor.

– I värsta fall, om det inte går bättre kommer vi inte ha något annat val än att sälja.

LÄS MER:Recension: GP testar Saga på Aschebergsgatan

LÄS MER:Restaurang Saga tar Singapore till Göteborg

LÄS MER:Restaurangerna som är bäst på alkoholfritt i Göteborg

LÄS MER:20 nya restauranger i Göteborg som öppnade 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS