1/5

Dojans gamla lokaler får nytt liv – blir restaurang

Veckans spaningar: Populära fiskrestaurangen Fiskbar 17 utökar på klassisk krogadress, omtyckta izakaya-baren Kuruya har återuppstått i Linné och Gamlestaden har fått en italiensk restaurang.

Fiskbaren ynglar av sig

Magasinsgatan 17, Vallgatan 3

Minns ni Dojan högt upp på Vallgatan, där secondhandbutiken Ebbe och Haldis tidigare låg? Alla under 30 svarar förmodligen nej, men ni andra kommer ihåg ett riktigt stök- och bökställe som hade serverat bärs i hundra år innan de blev utslängda när området Magasinsgatan skulle påbörja sin transformation till de urbana kvarter vi känner dem som i dag.

I alla fall, tiden har sin gång och nu är det dags för gänget bakom mysiga och ambitiösa Fiskbar 17 att presentera sin andra restaurang i området. Eller sin utökade restaurang, eller vad man nu vill kalla den.

– Jag vill egentligen inte använda ordet bakficka, man får kalla det lite vad man vill. Men man kan gå mellan lokalerna och bägge ställena heter Fiskbar 17, säger David Haggren, en av ägarna.

Efter sommaren öppnar man de nya lokalerna, och får därmed rejält fler sittplatser både för lunch och kvällsmat. Här blir det lite mer fokus på bubbel och ostron, men klassiker som bouillabaisse och moules frites blir förstås kvar även på nya menyn.

Av GP:s matrecensenter hyllade Kuruya har öppnat på nytt, i Koizens gamla lokaler på Nordenskiöldsgatan. Bild: Filip Powidzki Casserblad
Av GP:s matrecensenter hyllade Kuruya har öppnat på nytt, i Koizens gamla lokaler på Nordenskiöldsgatan. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Hela sushihavet stormar

Nordenskiöldsgatan 24

Försök hänga med nu: vi har ju redan berättat att Kuruya, ­izakaya-baren (vilket mycket slarvigt översatt betyder japansk after work eller avslappnad bar med tilltugg), har stängt för att så småningom bli restaurang Saga. Nu uppstår Kuruya igen, men i systerrestaurangen och omåttligt populära Koizens lokaler. Koizen är dock bara vilande, och köksmästare Alven Chu hälsar att stället kommer att återuppstå – för att göra väntan mer uthärdlig kan man redan nu skriva upp sig på en väntelista.

Ny italienare i Gamlestaden

Gamlestads torg

Nästan varje vecka kan vi rapportera om något nytt som händer eller öppnar i Gamlestaden, skoj! I maj slog till exempel den italienska restaurangen Delissimo, som redan finns i Partille, upp dörrarna på Gamlestads torg (som alltså inte är själva torget, det gamla, utan det nya torget som tidigare bara hette torget men som nu håller på att faktiskt bli ett torg).

LÄS OCKSÅ: 15 klassiska ställen har stängt – det ligger på adresserna i dag

LÄS OCKSÅ: Junggrens café har renoverats – blir restaurang och bar

LÄS OCKSÅ: Så blir hotell Drakens restauranger

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.