Vincent van Goghs solrosor har restaurerats och fått reseförbud.
Vincent van Goghs solrosor har restaurerats och fått reseförbud.

Reseförbud för van Goghs solrosor

ANNONS
|

Är man 130 år gammal kanske man inte klarar att resa så mycket. Det gäller åtminstone den solrosmålning av den nederländske konstnären Vincent van Gogh som finns på van Gogh-museet i Amsterdam.

Målningen "Solrosor" är enligt museet i ett så skört skick att den absolut inte får lämna lokalerna. Senast den gjorde det var 2014 då stillebenet lånades ut till Nationalmuseum i London.

Verkets fragila tillstånd upptäcktes under en restaurering av tavlan. Forskarna konstaterar att färglagren är intakta men att tavlan är extremt känslig för vibrationer och luft- och temperaturförändringar. Den kommer däremot att kunna visas på hemmamuseet framöver.

ANNONS

Det finns bara fem versioner av van Goghs solrosor i vas i hela världen – de övriga fyra finns på museer i München, Philadelphia, London och Tokyo. Amsterdamversionen har endast lånats ut sex gånger sedan museet öppnade 1973.

Vincent van Goghs solrosserier målades under Arlesperioden 1888–1889 och hör till hans mest kända verk. Tokyversionen var under en period världens dyraste konstverk.

TT-AFP

ANNONS