Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Resan till Jamaica ändrade allt för Etzia

Hon skulle egentligen bli advokat, men en resa till Jamaica ändrade allt. Nu debuterar dancehall-artisten Etzia från Göteborg i Melodifestivalen.

Både familj och vänner har varit odelat positiva till Etzias medverkan i Melodifestivalen. Ändå är det inte helt självklart att en etablerad artist i en subgenre som dancehall ska ge sig in i schlagercirkusen.
– Det är ju ett nytt forum för mig, men det ska bara bli kul att få göra något som är lite utanför min comfort zone, säger hon när vi ses på favoritkaféet i Majorna, nära Oceanens kulturhus där hon har sin studio.

Att förlora i cred är hon inte orolig för.
– Jag är ju redan dancehallartist och ser det inte som att jag säljer ut mig. Jag har gått fyra år på Musikhögskolan och det var också långt ifrån Jamaicavärlden.

Det var snubblande nära att Etzia hamnade i Melodifestivalen redan för fyra år sedan.
– Jag träffade Bert Karlsson, som tyckte att jag skulle vara med. Jag hade gärna gett det ett försök, men då skulle jag precis börja plugga på musikhögskolan och ville fokusera på det så jag hoppade av.

Hade det låtit annorlunda då, jämfört med nu?
– Känslan i mig hade varit annorlunda. Det hade nog inte låtit lika självsäkert. Jag kommer från toasten, i dag sjunger jag också, det gjorde jag inte på den tiden.

Nu har hon avslutat sina studier och tajmingen är perfekt. Låten Up har hon varit med och skrivit själv, i samarbete med Thomas G:sons team.
– Det är en upplyftande kärlekslåt med karibiska inslag, säger hon men blir sedan hemlighetsfull för att inte avslöja för mycket.

Klart är i alla fall att Etzia ska ha dansare med sig på scenen och att hennes stylist är Ann Mirro. Och visst kommer hon att toasta.
– Ja, det blir en blandning av sång och toast.

Etzia är född i New York och flyttade till Göteborg som 5-åring med sin mamma. Att hon skulle bli artist var inte givet, även om hon körade lite för Governor Andy som ung.

– När jag tog studenten skulle jag bli nöjesadvokat och skriva kontrakt för artister. Men så åkte jag till Jamaica 2008 och blev kär. Det var något som hände i mig, jag bara visste att det här måste jag göra.

Vad hände?
– Det är det som jag inte förstår! I princip gick jag av planet och tog ett steg på flygplatsen så kände jag någonting, en förankring. Det bara kom till mig.

Då var hon 22 år. Sedan dess har det inte varit något snack om att det är dancehallartist hon ska vara. 2011 åkte hon ut på sin första Europaturné.

Hur stor är dancehallscenen i Sverige?
– Inte så stor. Den är väldigt tajt. I Stockholm blommar dansstilen dancehall, som en förlängning av det har musikgenren också vuxit. Det kommer att öppna sig en helt ny reggaescen snart, tro mig.

Vad tror du att du får uppleva i schlagerbubblan?
– Jag har inte så många tankar kring hur det ska vara, men vilken apparat det är! Jag fattade inte att det var så mycket repetitioner och så mycket folk bakom som jobbar med det.

Charlotte Perrelli, som tävlade i förra deltävlingen, har fått skicka en fråga till Etzia:
Ditt första Melodifestivalminne?
– Hette han Johan Johansson, nej Jan Johansen! Se på mig, den låten sitter stenhårt. När jag blev lite äldre gillade jag Roger Pontare, det etniska, hans pondus. Det var jättehäftigt.

Och vad tycker du om honom nu när ni ska tävla mot varandra?
– Han är jättehärlig! Enkel, trygg.