Jesper Blomqvist och resten av bollaget kammade hem semifinalplatsen med hjälp av sin reptaktik. Pressbild.
Jesper Blomqvist och resten av bollaget kammade hem semifinalplatsen med hjälp av sin reptaktik. Pressbild.

Repet blev deras fall i Mästarnas mästare

Bollaget är vidare till semifinal i SVT:s Mästarnas mästare, som firar tioårsjubileum med en lagsäsong. Men de utslagna friidrottarna tyckte inte att alla delar av den avgörande matchen gick schysst till.

ANNONS
|

Efter att ha slagit ut kraftgänget i den nattduell som utgjorde förra veckans cliffhanger stod det klart att friidrottslaget skulle få tävla vidare i kvalet – där bollaget väntade. De möttes sedan i en hinderbana som blev löparen Malin Ewerlöf och längdhopparna Erica Johansson och Mattias Sunneborns sista tävling i Mästarnas mästare.

Kort efter att bollaget, som består handbollsspelaren Magnus Wislander och fotbollsspelarna Kennet Andersson och Jesper Blomqvist, drog sig in över mållinjen och utropade sin seger kom protesten från Sunneborn. Han var inte nöjd med resultatet – eller vad som avgjorde det hela.

- Jag hävdar att det inte gick rätt till, sade han i programmet.

ANNONS

"Ingen strategibana"

I den avgörande hinderbanan fanns ett moment där de skulle lösgöra tre vikter från ett rep. Bollagets strategi gick ut på att få bort repet utan att behöva tvinna upp det, vilket de vann en hel del tid på.

- Om vi ska förlora så vill vi förlora på rätt sätt. Det här var ingen strategibana, det var en hinderbana. Det är inte så att bollaget har fuskat – men vi följde instruktionerna och det tog längre tid, sade en märkbart irriterad Sunneborn.

Semifinal väntar

En upprörd diskussion om hur reglarna skulle tolkas uppstod, men det taktiska bollaget fick rätt när man i programmet gick tillbaka och granskade bilderna från momentet.

- Vi kan inte se att ni bröt någon regel, sade programledaren Micke Leijnegard.

Nästa vecka väntar semifinal, då bollaget får möta skidlaget och skridskolaget. Ett lag kommer att gå direkt till final och två får göra upp om den sista platsen i en nattduell.

TT

Fakta: Årets deltagare

Bollaget: Kennet Andersson (fotboll, deltog 2016), Jesper Blomqvist (fotboll, deltog 2013), Magnus Wislander (handboll, deltog 2012).

Friidrottslaget: Malin Ewerlöf (löpning, deltog 2013), Erica Johansson (längdhopp, deltog 2009), Mattias Sunneborn (längdhopp, deltog 2014).

Kraftlaget: Sara Dikanda Eriksson (brottning, deltog 2015), Tomas Johansson (brottning, deltog 2010), Armand Krajnc (boxning, deltog 2010).

Simlaget: Emma Igelström (simning, deltog 2009), Louise Karlsson (simning, deltog 2010), Anna Lindberg (simhopp, deltog 2013).

Skidlaget: Ingemar Stenmark (alpint, deltog 2011), Pernilla Wiberg (alpint, deltog 2012), Magdalena Forsberg (skidskytte, deltog 2013).

Skridskolaget: Peter Forsberg (ishockey, deltog 2016), Pelle Fosshaug (bandy, deltog 2009), Maria Rooth (ishockey, deltog 2017).

Fakta: Nya upplägget

Totalt 18 gamla deltagare att tävlar i tioårsjubileet av SVT:s "Mästarnas mästare". I stället för att, som i tidigare säsonger, tävla individuellt har deltagarna delats in i lag med andra som har tävlat inom liknande sporter.

Lagen är indelade i två olika grupper som tittarna får följa i de olika programmen, varje grupp i sin tur består av tre lag. Ett lag kommer dessutom att åka ut i varje nattduell.

Till slut står ett lag som segrare i "Mästarnas mästare", till skillnad från tidigare år då en person har kammat hem priset.

"Mästarnas mästare" 2018 spelades in i Grekland.

ANNONS