Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/10

Rekordhög säkerhet på Way out west

Nu väntar tre dagar med bra musik, men också av trånga ytor och mycket folk. Polisen och arrangören är enade för en säker festival.

17 anmälningar om sexuellt ofredande totalt under årets Bråvallafestival, sju anmälda övergrepp under Dada lifes spelning på Peace & love-festivalen, ett terrordåd med 22 döda på Ariana Grandes konsert i Manchester i maj. Skärpt säkerhet på musikevenemang har blivit ett faktum.

– Det allmänna säkerhetsläget är ett helt annat nu än vad det har varit tidigare. Det är högre säkerhet generellt, så även på Way out West. Vi följer utvecklingen inför varje specifik situation och vi agerar därefter. Det är självklart att de senaste händelserna runt om i världen är med i vår beaktning, säger Joakim Skoglund, marknadschef på Luger.

Dialog med polis

Luger och Way out West har högsta fokus på att alla ska vara säkra och trygga under festivalens tre dagar. De har ständigt en nära dialog med polis och andra relevanta myndigheter men kan, av just säkerhetsskäl, inte gå in på detaljer hur arbetet ser ut för att åstadkomma en så säker plats för besökarna som möjligt. Rent statistiskt är brottsligheten under Way out West betydligt lägre jämfört med andra svenska festivaler och det kan enligt Joakim Skoglund bero på en rad olika saker.

– Att vi inte är en campingfestival där alkoholen kommer i något slags huvudfokus spelar säkert roll. Det finns säkert fler aspekter som gör att vi är relativt förskonade mot brottsligheten överlag, men det betyder inte att vi drar ner på säkerhetsläget eller att vi slappnar av. Snarare tvärtom, säger han.

Joakim Skoglund hävdar att prio ett alltid har varit just säkerhetsfrågan och att de gör allt de kan för att förebygga olika typer av brott just för att besökarna inte ska behöva tänka på det och vara otrygga. Däremot kan man vinna på att vara finnas där för varandra, menar han.

– Jag tycker att man som besökare ska vara snäll, solidarisk och ta hand om varandra. 

Nationella riktlinjer

I fjol tog insatscheferna från de större publikevenemangen fram nationella riktlinjer och åtgärdsplaner för att undvika sexuella övergrepp, något som testades på förra årets Way out West.

– Vissa övergrepp sker på mörka, skymda platser. Då går vi igenom området och ser om vi hittar några platser som behöver lysas upp, säger Andreas Welin, polisens insatschef för Way out West.

Stämmer av med SÄPO

I övrigt ser de polisiära resurserna ungefär ut som tidigare år. Andreas Welin tror att den låga brottsligheten på Way out West bland annat beror på en något äldre publik, jämnt fördelat mellan kvinnor och män och en tolerant berusningsgrad. Det finns inte heller något större hot mot festivalen.

– Just nu har vi ingenting som tyder på något mer än den generella hotbilden mot västvärlden. Vi stämmer av med säkerhetspolisen och skulle lägesbilden ändras så ändrar jag min bemanning också såklart, säger han.