Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rein har fått en lysande start på musikkarriären. "Jag blev förvånad över att folk tyckte att det var så bra. Jag trodde att många skulle tycka att det var för hårt", säger hon.

Rein är redo att möta publiken

I januari släppte Rein sin självbetitlade ep som fick både gamla och nya syntälskare att jubla. Nu ger hon sig ut på turnén "Rein over you". Första stopp är Emmabodafestivalen i Småland.

Första gången man hör Reins musik är det svårt att inte dra paralleller till syntlegender som DAF, Front 242 och Nitzer Ebb. Rein tar avstamp i den hårda genren electronic body music, men hennes musik kryddas med inslag av electropop och skränig punk.

Rein, eller Johanna Reinikainen som hon egentligen heter, är dotter till italodiscostjärnan Paul Rein. Hon har lyssnat på elektronisk musik sedan barnsben, men det var under en Kraftwerk-konsert 2004 som kärleken till syntmusiken uppstod.

- Det var bassyntgångarna i vissa låtar som gjorde något med mig. Man känner basen i magen. Jag kan verkligen gå i gång på det. Det är lite det jag försöker skapa med Rein, säger Johanna Reinikainen.

Musiken blev terapi

Våren 2015 var en tung period i Johanna Reinikainens liv. Hon levde i ett ganska dåligt förhållande, var arbetslös och höll sig mest hemma om dagarna. Då föddes idén till Rein och ep:n började ta form.

- Det var som ett slags terapi att skriva riktigt hård, tung musik. Att få skriva av sig allt man tyckte och tänkte.

Johanna Reinikainen laddade upp två demolåtar på Soundcloud och det dröjde inte länge innan hon fick ett skivkontrakt. Under hösten spelade hon in sin självbetitlade ep som släpptes tidigare i år.

- Det var så skönt att få till alla visioner och vad jag ville få sagt med texterna. Hela den här ep:n beskriver Rein. Hon ifrågasätter normer och könsroller. Hon tar plats. Hon ber inte om ursäkt. Hon bara kör.

Hyllad debut

Ep:n "Rein" har fått ett varmt mottagande. Johanna Reinikainen berättar att hon grät när hon såg sig själv på omslaget till Dagens Nyheter.

- Jag blev förvånad över att folk tyckte att det var så bra. Jag trodde att många skulle tycka att det var för hårt. Allt det här känns som att det är en dröm. Ibland brukar jag tänka att jag inte är värd den här uppmärksamheten, men folk skriver till mig och säger att jag är det.

Rein är nu aktuell med en mindre turné och nästa vecka gör hon sin första festivalspelning på Emmaboda.

- Det är självklart nervöst. Jag har inte träffat min publik särskilt många gånger. När jag spelade på Hammer bar i Visby fick jag se vad det kan tänkas vara för publik som kommer och tittar på mig. Där sjöng publiken med i texterna till och med. Det var så surrealistiskt.