Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera Hollywoodproduktioner med Michael Nyqvist har fortfarande inte haft premiär. Arkivbild.

Regissören om Nyqvist: "En stor konstnär"

Thomas Vinterbergs film "Kursk" blev Michael Nyqvists sista. Nu uttalar sig den danske regissören om det sorgliga beskedet. Han beskriver Nyqvist som en "stor konstnär och en otroligt varm människa".

Bortgångne Michael Nyqvist medverkar i flera kommande Hollywoodfilmer. Han hade bland annat en roll i "Kursk" – Thomas Vinterbergs film om den ryska ubåtskatastrofen år 2000.

Inspelningen pågår fortfarande, enligt Indiewire men det är inte känt om Nyqvist hann spela in sina scener.

"Jag är mycket berörd av Michaels tragiska död. Han var en stor konstnär och en otroligt varm människa och det är så tråkigt att behöva göra den utan honom, vilket tyvärr kommer att bli hans sista film. Han är saknad av hela teamet framför och bakom kameran och vi skickar våra varmaste tankar och hälsningar till hans familj", säger Thomas Vinterberg i ett skriftligt uttalande till TT.

I filmen spelar Nyqvist med bland andra Colin Firth och Max von Sydow. Filmens premiär är planerad till nästa år.

Nyqvist medverkar också i actionfilmen ”Hunter killer”, även den om ubåtar. I filmen spelar han en rysk kapten tillsammans med Gerard Butler, Gary Oldman och Billy Bob Thornton. Filmen väntas få premiär senare i år, skriver Variety.

Han har även en roll som biskop i Terrence Malicks historiska drama ”Radegund”, om en österrikisk lantbrukare som vägrar att slåss för nazisterna under andra världskriget. Enligt Variety går även den upp på bio under 2017.