Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regissören John Singleton vid ett evenemang i Beverly Hills 2017.

Regissören John Singleton död efter stroke

Den banbrytande amerikanske regissören John Singleton har dött, uppger hans familj. Han blev 51 år.

"John gick fridfullt bort, omgiven av sin familj och vänner", skriver familjen i ett uttalande, enligt Rolling Stone.

Singleton hamnade nyligen i koma efter att ha drabbats av en stroke. Efter ett beslut av familjen stängdes den livsuppehållande apparaturen av på måndagen, enligt medier i USA.

John Singleton Oscarsnominerades för regi och manus med sin epokgörande debutfilm "Boyz n the hood" från 1991. Han var som då 24-åring den yngste personen någonsin och den förste afroamerikanen att nomineras för bästa regi.

Hyllad debut

Filmen, i vilken Ice Cube gjorde skådespelardebut, blev en omedelbar succé. John Singleton ligger även bakom filmer som "Poetic justice" från 1993, med Janet Jackson och Tupac Shakur i huvudrollerna, samt "Shaft" från 2000 och "Four brothers" från 2005.

De senaste åren kom Singleton mer och mer att ägna sig åt tv-serier, däribland "Billions" och "Snowfall".

Många av regissörens fans och vänner uttryckte sin sorg och vördnad på sociala medier. En av dem var Samuel L Jackson, som bland annat arbetade med Singleton i "Shaft".

"Visade vägen"

"Sörjer förlusten av min samarbetspartner och vän John Singleton. Han visade vägen för så många unga filmskapare, var alltid sann mot sig själv och sitt ursprung. Vila i frid min bror", skriver skådespelaren på Twitter.

Även kollegan och "Us"-regissören Jordan Peele hyllade Singleton på Twitter.

"RIP John Singleton. Så tråkigt att höra. John var en modig konstnär och en verklig inspirationskälla. Hans vision förändrade allt", skriver Jordan Peele.