Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ingmar Bergman i svart keps, 1981. Foto: Stefan Lindblom, TT

Regeringen vill mångmiljonsatsa på Bergman

Sammanlagt tretton miljoner föreslås avsättas inför nästa år då mästarregissören skulle fyllt hundra år.

Nästa år skulle Sveriges i särklass mest tongivande och internationellt prisade filmregissör Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Inte bara kisar hans ansikte mot oss från de nya 200-lapparna. En mängd andra planer smids sedan länge för att uppmärksamma jubileumsåret.

Allt som en påminnelse om mängden nyskapande filmberättelser Bergman skapade under sin livstid: från manuset till Alf Sjöbergs otäcka drama i skolmiljö, Hets, 1944 till det länge bortglömda manuset Sextiofyra minuter med Rebecka som just nu omvandlas till spelfilm i regi av Suzanne Osten.

Den svenska regeringen vill storsatsa på att levandegöra arvet efter Bergman, och föreslår nu ett utökat stöd för satsningen på sammanlagt 13 miljoner kronor. Av dessa är 3 miljoner tänkta att gå till Dramaten för deras aviserade Bergmanfestival och tre miljoner till Ingmar Bergmanstiftelsen för samordning av jubileumsåret. Svenska Filminstitutet ges, enligt förslaget, 5 miljoner för arbetet med att digitalisera fler av Ingmar Bergmans filmer.

- Bergman är en viktig ambassadör för hela Sveriges konst och kultur så det känns självklart att satsa under jubiléet, säger Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till Dagens Nyheter.

-När jag rest omkring i världen har jag sett hur enormt inflytelserik Ingmar Bergman är. Särskilt i Frankrike, där alla kulturministrar - jag har mött tre stycken vid det här laget - har pratat om Bergman och varit mycket kunniga och engagerade.

Enligt DN ser Bah Kuhnke särskilt fram emot att också få stödja stiftelsen Bergmancenter på Fårö med 2 miljoner under 2018, och därefter ett årligt stöd. Stiftelsen har länge haft det kämpigt med ekonomin.

- När jag besökte Fårö, promenerade omkring och satt på hans stol vid köksbordet så kände jag hur betydelsefull den platsen var för honom. Fårö är en del av hans konstnärskap och att vara där ger ytterligare en dimension till hans verk. Det är viktigt att ta vara på det, säger Alice Bah Kuhnke till Dagens Nyheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.