Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Shape of water" av Guillermo del Toro vann Guldlejonet i Venedig och visas som öppningsfilm på Stockholms filmfestival. Pressbild.

Redgrave hyllas på Stockholms filmfestival

Skådespelaren Vanessa Redgrave och regissören Pablo Larraín är två av de filmskapare som hedras på Stockholms filmfestival, som i år riktar strålkastarljuset mot klimathot och politisk polarisering.

Festivalens övergripande tema går i år i förändringens tecken. Under rubriken "Change" visas bland annat Al Gores klimatdokumentär "En obekväm uppföljare" med efterföljande debatt. Dessutom visas den kinesiske konstnären och yttrandefrihetsförkämpen Ai Weiweis hyllade dokumentär "Human flow", som handlar om vardagen för flyktingar.

Kvinnliga regissörer

Stockholms filmfestival har de senaste åren lagt stor vikt vid att erbjuda filmer av kvinnliga regissörer. I år har hälften av bidragen i tävlingssektionen kvinnliga regissörer. Däribland märks till exempel Léa Mysius med filmen "Ava", vars filmbild pryder årets festivalprogram, och Eliza Hittman som har regisserat den atmosfäriska "Beach rats".

Årets Visionary award tilldelas den chilenske regissören Pablo Larraín för hans "banbrytande filmskapande". Larraín har bland annat regisserat "Jackie" med Natalie Portman i huvudrollen.

Redgrave hyllas

Även Vanessa Redgrave hyllas på festivalen. Den 80-åriga skådespelaren har vunnit en Oscar, en Emmy och en Tony och synts i nästan 100 filmroller. Därför tilldelas hon Lifetime Achievement award". Dessutom visar festivalen hennes regidebut "Sea sorrow".

Varje år utser festivalen årets "Rising star", en utmärkelse som ger en ung skådespelare chansen att knyta kontakter i filmbranschen. Bland nomineringarna i år finns Evin Ahmad som har spelat i "Dröm vidare" och Lene Cecilia Sparrok från "Sameblod".

Festivalen har tidigare meddelat att den i år tillägnas Michael Nyqvist, som gick bort i somras. Ett särskilt hyllningsprogram ägnas åt skådespelaren, där exempelvis det danska Oscarsbidraget "You dissapear" där Michael Nyqvist medverkar i en av sina sista roller, ska visas.

Stockholms filmfestival äger rum 8–19 november.