Redan kö för att låna Annie Ernaux böcker på biblioteket

Redan innan Annie Ernaux tillkännagavs som årets Nobelpristagare i litteratur var det kö på den favorittippade författarens böcker på biblioteket. Även bibliotekarien Eva Ranglin gissade på Ernaux – och har läst henne sedan 90-talet.

ANNONS

Det var fullsatt på trappan inne på stadsbiblioteket när bibliotekarierna traditionsenligt tipsade om sina favoritförfattare inför tillkännagivandet av årets Nobelpristagare. När det stod klart att Annie Ernaux var årets nobelpristagare i litteratur blev bibliotekarien Eva Ranglin glad – det var den författare hon tipsat om och en av hennes favoritförfattare.

– Jag fastnade för hennes romaner redan på 90-talet och har läst dem sedan dess, nu senast när Norstedts gav ut dem på nytt.

– Hon skildrar sin arbetarklassbakgrund och uppväxt, hon vill skriva fram sina föräldrar och visa på deras liv, men hon gör det på ett så fint sätt. Hon försöker nå deras erfarenheter genom ett avskalat språk. Man kan tycka att språket är enkelt men hon lyckas verkligen fånga deras erfarenheter.

ANNONS

Alla exemplar utlånade direkt

Eva Ranglin insåg först under förra året att Annie Ernaux ofta nämndes som trolig Nobelpristagare. Men fler har fått upp ögonen för Annie Ernaux redan innan det stod klart att hon var årets Nobelpristagare. Alla hennes böcker är redan utlånade och människor står på kö för att kunna låna dem.

Bibliotekarien Eva Ranglin har läst Annie Ernaux sedan 90-talet.
Bibliotekarien Eva Ranglin har läst Annie Ernaux sedan 90-talet. Bild: Anna Edlund

– Kanske att någon av de franska originalen inte är utlånade redan. Hon var med i litteraturmagasinet Babel i SVT i söndags och har varit så omtalad inför Nobelpriset, det har nog gjort att det redan skapats ett stort intresse för hennes böcker, säger Eva Ranglin.

Besökaren Josée Bake bor i närheten av stadsbiblioteket och kom för att titta när bibliotekarierna tipsade om sina favoriter och storbilds-sändningen från Börshuset. Hon kommer fram till Eva Ranglin som håller de enda tillgängliga exemplaren av Annie Ernauxs böcker de har kvar.

Besökaren Josée Bake knep bibliotekets sista tillgängliga exemplar av Annie Ernaux bok ”Åren”.
Besökaren Josée Bake knep bibliotekets sista tillgängliga exemplar av Annie Ernaux bok ”Åren”. Bild: Anna Edlund

– Det är kö på de här böckerna men du kan låna en av de här, säger Eva Ranglin.

– Jag är glad för att jag lyckades låna ett exemplar, jag kände till Annie Ernaux men jag har inte läst något. Fast jag blev rekommenderad att läsa henne för inte så länge sedan, säger Josée Bake.

Josée väljer boken ”Åren” av Annie Ernaux, som bland annat handlar om hennes uppväxt och tiden i katolsk skola.

ANNONS

– Jag tror att folk kommer att tycka om och läsa den, jag tror den är ganska lättläst. Det är roligt att det blev en sådan bok istället för alla svåra som brukar vinna Nobelpriset.

LÄS MER:Nu börjar det intensiva arbetet hos Ernauxs svenska förlag

LÄS MER:Annie Ernaux får Nobelpriset i litteratur 2022

LÄS MER:Det här är Annie Ernaux

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS