Recept: Matiga sallader med dressing i fokus

När Anja Olaug Jelinek sätter ihop en sallad är dressingen viktig, det är den som gör allt extra gott. Denna vecka bjuder hon på tre mättande sallader som går att variera i all oändlighet. De fungerar som kompletta måltider, eller som tillbehör.

ANNONS
|
Stekt tomatsallad med myntadressing och ugnsbakat libabröd.
Stekt tomatsallad med myntadressing och ugnsbakat libabröd. Bild: Anja Olaug Jelinek

Stekt tomatsallad med myntadressing och ugnsbakat libabröd

2–4 portioner, beroende på om du ska äta den som tillbehör eller hel måltid

En ljummen matig sallad som går att äta precis som den är. Den passar utmärkt till grillat och är så där härligt krämig, rinnig men ändå krispig.

1 dl torkade belugalinser

500 g körsbärstomater

1 silverlök

1 litet salladshuvud (exempelvis hjärtsallad)

1 dl fet yoghurt

1 libabröd

Neutral olja

Flingsalt

Myntadressing:

2 tsk torkad mynta

2 tsk vitvinsvinäger

0,5 tsk dadelsirap

0,5 dl god olivolja

En nypa flingsalt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka upp linser i saltat vatten, låt koka cirka 15 minuter tills de blivit mjuka men har tuggmotstånd.

ANNONS

Vispa samman alla ingredienser till dressingen. Tänk på att addera lite olja i taget medan du vispar så att den inte skär sig.

Stek körsbärstomaterna i neutral olja. De ska få lite färg, när skalet börjar lossna är de klara. Lägg direkt ner i dressingen.

Riv sönder libabröd i mindre bitar och massera med neutral olja. Toppa med flingsalt. Lägg på en plåt och rosta i ugn cirka 5 minuter, håll koll för det går fort.

Skölj salladsblad och skiva silverlök.

Bre yoghurt på ett serveringsfat, lägg salladsblad på, toppa med tomat, lök och belugalinser. Avsluta med libabröd.

Avokadosallad med majsfritters.
Avokadosallad med majsfritters. Bild: Anja Olaug Jelinek

Avokadosallad med majsfritters

4 portioner

När du vill äta en sallad men vill ha mat som mättar, har mycket smak och inte kräver att du ska tugga i 25 minuter, då är denna salladen något för dig. Dressingen är tjock men med fräschör från örter och citron.

2 små salladshuvud (t ex hjärtsallad)

2 avokados

1/2 zucchini

1 salladslök

Ört- och fetaostdressing:

1 näve färsk spenat

1 näve färsk persilja

1 paket fetaost

3 msk fet yoghurt

2 msk god olivolja

2 tsk citronsaft

Flingsalt och svartpeppar

Majsfritters:

150 g majs

1/2 dl riven ost

1 ägg

1 msk majsstärkelse

1/2 tsk bakpulver

ANNONS

En nypa flingsalt

Olja att steka i

Mixa alla ingredienser till majsfritters, förutom hälften av majsen. Blanda sedan ner resten av majsen, det blir godare med lite bitar i. Stek dem krispiga i olja, lägg på hushållspapper och låt svalna.

Mixa alla ingredienser till dressingen med en stavmixer.

Skölj sallad och skiva avokado, salladslök och skär zucchini tunt med en mandolin.

Lägg upp sallad, zucchini, avokado och lök på ett fat, toppa med dressing och avsluta med majsfritters.

Färskpotatissallad med fänkål i brynt smör, sparris och ramslök.
Färskpotatissallad med fänkål i brynt smör, sparris och ramslök.

Färskpotatissallad med fänkål i brynt smör, sparris och ramslök

3 portioner

En sallad med extra allt: Färskpotatis, brynt smör, ramslök och fänkål. Den känns lyxig och är otroligt god. Ramslöksdressingen är så himla enkel, när man lagar mat med ramslök behöver man inte så mycket mer.

400 g färskpotatis

200 g fänkål

120 g grön sparris

25 g smör

Gräddfil

Citronsaft

Flingsalt och svartpeppar

Ramslöksdressing:

25 g ramslök

1 tsk vitvinsvinäger

Ca 1 dl god olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka upp potatis.

Mixa ramslök med olja och vitvinsvinäger. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Skär bort den grövsta biten av sparrisen. Strimla sparris på längden med en osthyvel. Finhacka fänkål i kuber.

Lägg ner sparrisen med potatisen när den har tre minuter kvar att koka. Häll av vattnet från potatis och sparris när de är färdigkokta. Låt ånga klart under lock.

ANNONS

Bryn smör, ner med fänkålen. Tillsätt citron och salt. Rör runt cirka fyra minuter.

Nu blandar du potatis, sparris och fänkål, klickar i gräddfil och ringlar över ramslöksoljan.

Om du vill kan du fritera ramslöksblad och ha som pynt på toppen.

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS