
Recept: Citronkaka med vallmofrön
8–10 bitar
Saftig och härligt syrlig kaka, där jag blandar ner saft och rivet citronskal tillsammans med blå vallmofrön. Ringla över en lättlagad citronkräm. Kan även serveras med bär eller rabarberkompott och vispad grädde.
Smör och ströbröd till formen
Kakan:
125 g smör
3 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 msk finrivet citronskal
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk, 3 %
3 msk citronsaft
2 msk blå vallmofrön
Garnering/citronkräm:
1 dl crème fraiche
3 1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 msk blå vallmofrön
1 msk finrivet citronskal
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form, cirka 2 liter. Smält smöret och låt det svalna något.
Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt socker, vaniljpulver och citronskal. Vispa tills blandningen är tjock och pösig. Blanda samman vetemjöl med bakpulver. Rör ner det i äggsmeten växelvis med det smälta smöret och mjölken. Tillsätt citronsaft och vallmofrön. Häll ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter tills kakan känns torr när man känner med en provsticka. Låt kakan vila i några minuter, stjälp upp på ett fat och låt den svalna.
Blanda samman alla ingredienser utom vallmofröna till garneringen. Fördela ut några matskedar över kakan och toppa med vallmofrön och finrivet citronskal. Servera resten av citronkrämen vid sidan av.

Recept: Sillabröd
1 bröd
Jag gör det här brödet året runt, för att det är riktigt enkelt att svänga ihop. Fänkålsfrön eller annan brödkrydda passar fint att blanda ner för att ge mer karaktär. Servera till sillabordets alla godsaker såsom matjessill, lax, mjukkokta ägg, gubbröra och goda ostar.
Smör eller rapsolja till formen
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
1/2 dl sirap, mörk
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form som rymmer 1 1/2 liter med smör eller olja.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop allt ordentligt.
Häll ner degen i den väl smorda formen och baka i nedre delen av ugnen i cirka en timme, tills brödet är genomgräddat. Stjälp upp på ett galler, täck med en bakduk och låt svalna innan du skär upp det.

Recept: Kolakakor med choklad, nötter och havssalt
Ca 25 kakor
Smöriga och knapriga småkakor med spännande fyllning. Kakorna kan bakas klart dagen innan, gärna i små metallformar som gör att formen håller samman. Toppa med mörk choklad, rostade nötter och lite flingsalt, en perfekt brytning mot allt det söta.
200 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
4 1/2 dl vetemjöl
4 msk ljus sirap
50 g mörk choklad, 70 %, finhackad
50 g pistagenötter eller hasselnötter, rostade och grovhackade
Flingsalt
Små metallformar till kakor
Dela smöret i mindre bitar. Rör smör, socker och vaniljpulver smidigt i en bunke. Blanda vetemjölet och bakpulvret, tillsätt lite i taget i bunken med smörblandningen, tillsammans med sirapen, och arbeta samman snabbt.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i cirka 25 bitar och rulla till bollar. Ställ ut formarna på en ugnsplåt och fördela degbollarna i formarna. Tryck till med tummen i mitten på varje boll så att det bildas en liten grop och fyll den med hackad choklad. Grädda i mitten av ugnen i cirka tio minuter, tills kakorna fått fin färg och är genomgräddade. Ställ att svalna något och ta loss kakorna från formarna. Toppa med hackade nötter och flingsalt.

Recept: Påsktårta med vit chokladgrädde och nutellakräm
Ca 16 bitar
Min mormors bästa recept på tårtbotten ger alltid en saftig tårta. Jag fyller min pampiga tårta med lyxig vit chokladgrädde och toppar med en len kräm på nutella och annat gott. Allt kan förberedas dagen innan och sättas samman i tid till servering.
Smör och ströbröd till formen
Tårtbotten:
4 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6 msk kokhett vatten
Fyllning:
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
200 g hallon, frysta och tinade
Garnering:
1 dl nutella
4 dl florsocker
1 dl kakao
1/2 tsk äkta vanilj
300 g neutral färskost, t ex Philadelphia
100 g smör, rumsvarmt
2 msk espressokaffe
Dekoration:
Påskgodis
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form som mäter cirka 24 cm i diameter.
Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt sockret. Vispa tills blandningen är tjock och pösig. Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt i smeten tillsammans med kokhett vatten. Blanda och häll smeten i den smorda formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40–50 minuter tills kakan är genomgräddad, den ska vara helt torr när man känner efter med en provsticka. Låt kakan svalna helt.
Grovhacka vit choklad och lägg i en bunke. Koka upp hälften av grädden och häll den över chokladen, blanda tills chokladen har smält och tillsätt därefter resten av grädden. Ställ bunken i kylen att kallna, helst i minst 2 timmar.
Vispa samman alla ingredienser till garneringen i en bunke, till en slät kräm.
Dela kakan i två delar och lägg ut botten på ett tårtfat. Fördela ut vit chokladkräm och hallon och lägg på den andra tårtbotten. Fördela ut nutellakrämen med en tårtspatel och garnera med valfritt påskgodis.

Recept: Choklad med kola och saltrostade nötter
När jag gjorde det här godiset för några år sedan blev det dundersuccé. Det är lika enkelt som gott och du bara måste prova att göra det.
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1 msk olja, neutral
100 g mandlar
100 g hasselnötter
1 tsk flingsalt + lite extra till dekoration
1 påse dumlekolor, ca 220 g
Grovhacka chokladen och smält den i ett vattenbad, genom att koka upp vatten i en kastrull och smälta chokladen i en bunke som får plats i kastrullen över vattenbadet. Blanda då och då och ställ sedan bunken åt sidan och låt chokladen svalna något.
Hetta upp oljan i en rejäl stekpanna och låt den bli varm. Tillsätt mandel och hasselnötter och rosta i några minuter tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Tillsätt flingsaltet i bunken med choklad, och det mesta av nötblandningen, spar lite till dekoration, och blanda i kolorna. Lägg ut ett bakplåtspapper i en form, som mäter cirka 25 x 20 cm i diameter, med kanter. Häll ut smeten och toppa med resten av nötblandningen och lite flingsalt. Ställ att stelna i rumstemperatur och skär i rutor.
Recept: Mandelägg med nougat
ca 15 st
Påskägg som är roliga att göra med färgad mandelmassa. Doppa gärna i smält choklad och garnera med rostad kokos eller annan dekoration. Låt fantasin flöda.
200 g mandelmassa
100 g nougat
Forma små plattor av mandelmassan och skär ut bitar av nougat. Rulla mandelmassan runt om nougaten och forma till ett litet ägg.
Fler recept av Maria Zihammou:
LÄS OCKSÅ: Tre trendiga recept till hemmafesten
LÄS OCKSÅ: Recept: Potatis i ugn, som tunnbröd eller på mackan
LÄS OCKSÅ: Recept: Värmande rätter på bara fem ingredienser
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.