Helstekt oxfilé med dubbla såser
För 4 personer
40 minuter
700 g oxfilé
salt och peppar
smör och rapsolja
Till madeirasåsen:
2 persiljestjälkar
1 msk finhackad gul lök
2 dl vatten
1 dl madeira
1 msk konc. kalvfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 tsk kinesisk soja
Till svampstuvningen:
1 liten burk kantareller
1 msk finhackad gul lök
2 dl grädde
1 dl vatten
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Att äta till:
stekt potatis
stekta tomathalvor
sockerärtor
broccolibuketter
persilja
Gör så här:
1. Hacka och smörfräs persiljestjälkar och gul lök i en kastrull. Tillsätt vatten, madeira och fond. Koka upp, red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Färga med soja. Salta och peppra.
2. Hacka och smörfräs svamp och gul lök i en kastrull. Späd med grädde och vatten. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud stuvningen 4 minuter. Salta och peppra.
3. Putsa köttet. Salta, peppra och bryn köttet runt om i smör och rapsolja. Efterstek köttet i 175 graders ugn till en kärntemperatur strax under 60 grader. Använd köttermometer. Låt det färdigstekta köttet vila 10 minuter innan det skivas upp.
Stekt potatis, stekta tomathalvor passar bra till. Servera med sockerärtor, broccolibuketter och persilja.