Gratinerade lammköttbullar med tomatsås.
Gratinerade lammköttbullar med tomatsås. Bild: Janerik Henriksson/TT

Här är de bästa tipsen för att lyckas med tomatsåsen

Vad som är en perfekt tomatsås är helt avhängt på vad den ska användas till. Det menar kocken Alexandra Zazzi som den här veckan tipsar om just olika tomatsåser och delar med sig av hemligheten bakom en riktig smakbomb.

ANNONS
|

Skriv till Alexandra!

Har du en fråga till kocken Alexandra Zazzi? Eller ett tips till dina medläsare? Mejla mat@gp.se.

Hej Alexandra Zazzi,

Jag undrar hur du gör den perfekta tomatsåsen? Vilka tomater? Läste någonstans att du inte gör den i kastrull på spisen? Kan man använda en crock-pot? Hur tänker du då?

Hälsningar,

Roffe

Alexandra Zazzi skriver varje vecka om hushållssmarta tips och läckra recept.
Alexandra Zazzi skriver varje vecka om hushållssmarta tips och läckra recept. Bild: Anna Svanberg

Hej Roffe,

Genom åren har jag tagit upp detta ämne några gånger och jag är ganska säker på att jag gett olika recept varje gång. Den perfekta tomatsåsen kan vara på så många sätt – det är ett kärleksfullt levande väsen som jag leker med och gör om lite som jag känner för och vad den skall vara perfekt till. Den kan vara snabb med få ingredienser och den kan kräva tid med många ingredienser.

ANNONS

Min snabbaste variant är smör, salvia och passerade tomater. I princip kokar jag samman dessa tre ingredienser och smakar av med syra (vitt vin) salt och peppar. Denna passar väldigt bra till fylld färsk pasta.

Även färska tomater gör en snabb sås, framför allt till den torkade pastan. En skvätt olivolja, ett par klyftor vitlök som får svettas, i med hackade mogna och goda tomater, lite örter, gärna basilika. Sedan kokar man pasta och vänder ner den kokta pastan direkt i såsen de sista minuterna. Avsluta med att riva över ost och toppa med några droppar olja.

Lägg en stadig grund med soffritto

Med det mer tidskrävande såserna brukar man starta med vad man i Italien kallar en soffritto, det vill säga fint hackad morot, lök samt blekselleri som steks långsamt i olja. Detta är ofta basen i såser, grytor och soppor i det italienska köket. Sedan häller man i tomater och kokar samman länge. För en mustigare sås bör man ta hela skalade tomater på burk av bra kvalité. Vad man sedan tillsätter för örter är upp till var och en.

Och ja, det stämmer att jag helst långkokar min tomatsås i ugnen. Den bränns inte vid och ligger och gottar sig i lugn och ro.

ANNONS

Jag brukar vispa runt i den med en kraftig ballongvisp för att slå sönder tomaterna när de mjuknat. Jag skulle tro att det går alldeles utmärkt att tillaga den i en slow coocker (crock-pot). Jag har själv aldrig provat men det borde funka. Testa och skriv och berätta för oss hur det gick.

Här är mitt recept på ugnsbakad tomatsås.

Mustig tomatsås i ugnen

4-6 personer

1 gullök

1 selleristjälk

1 morot, liten

1-2 vitlöksklyfta

2 tsk rosmarin eller annan god ört

0,5 dl olivolja

3 burkar hela skalade tomater av bra kvalité

Salt och peppar och valfria färska örter

Gör gärna så här:

  1. Skala/skölj och finhacka alla grönsaker. Lägg i en emaljerad gjutjärnsgryta eller rostfri gryta med lock tillsammans med olivoljan och rosmarin. Låt svettas på medelhög värme tills löken blivit genomskinlig, rör om då och då.
  2. Häll i tomaterna och lägg på lock. Ställ in i ugnen på 80 grader i minst 6-8 timmar. Rör om någon gång om du har möjlighet, men inte nödvändigt.
  3. Tag ut, smaka av med valfria färska örter och salt och peppar. Njut till det mesta.

Hej Alexandra,

Hur gör men bakade tomater i ugn? Ska man salta och peppra innan eller efter de bakats? Jag har fått massa små tomater jag tänkte stoppa i ugnen.

Tack på förhand,

Cecilia

Bruschetta med tomat och kapris.
Bruschetta med tomat och kapris. Bild: Johan Nilsson/TT

Hej Cecilia,

Små, cocktailtomater delar jag och lägger med den skurna sidan uppåt på plåtar. Större tomater kan man klyfta. Lite olika hur länge de är i ugnen men 70 grader över natten brukar vara bra. Man avgör själv hur pass torkade man önskar dem. Lägg en träspatel mellan luckan och ugnen för att skapa en glipa och släppa ut fukten. För hållbarheten och smakens skull brukar jag strö över ett mycket tunt lager socker, salt, peppar och torkad oregano.

ANNONS

Man kan frysa in dem eller lägga i olja. Inläggning görs i väl rengjorda glasburkar med lock. Blanda då hälften olivolja, hälften matolja och 2 msk vinäger per liter olja. Stäng igen glasburken och sjud i vattenbad i 20 minuter. Perfekt till sommarens bruschetta.

LÄS MER:Parfait med blåbär – som på herrskapens storhetstid

LÄS MER:Grillad potatis och andra uråldriga nymodigheter

LÄS MER:Tagga till – nu är det hög tid att skörda den gröna sparrisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS