Bräckt rostbiff med potatisgratäng
För 4 personer
1 timme
500 g rostbiff i tjocka skivor
smör och rapsolja
Till gratängen:
1 kg vinterpotatis
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
5 dl mager grädde
1-2 dl mjölk
salt och vitpeppar
1 msk grönsaksbuljong i pulverform
Till skyn:
2 dl enkelt rödvin
2 dl vatten
1 msk konc. kalvfond
några kvistar timjan
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
Att äta till:
sallad, gurka, tomat och groddar
Gör så här:
1. Skala och skiva potatis och gul lök tunt. Blanda med fint riven vitlök, grädde, mjölk och grönsaksbuljong i pulverform. Salta, peppra och tippa upp allt i en ugnsfast form och grädda mitt i 175 graders ugn i en knapp timme.
2. Koka upp vin, vatten och fond. Red av med majsstärkelse löst i vatten, lägg i timjankvistar och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Sila skyn.
3. Bräck tjocka skivor rostbiff i minimalt med smör och rapsolja. En halv minut per sida räcker. En blandad sallad smakar gott till.