Maria Zihammous grilltips
Välja råvaror från havet:
Vänta in glöden så att du har riktigt jämn värme innan du börjar grilla. Feta fiskar som lax, strömming och makrill är oftast lättare att få till, eftersom de håller ihop bättre över grillen. Jag brukar grilla fisk mellan halster för att den inte ska fastna på grillen. Torsk eller kolja hamnar ofta i fiskpaket eftersom det är en torrare fisk, för att den inte ska bli övergrillad.
Laga allt på grillen:
Använd kastruller eller pannor som tål hög värme och gör risotto eller paella på grillen, eller brynt smör att smaksätta maten med. Det mesta går att grilla men använd gärna en panna eller grillkorg om du ska tillaga grönsaker i mindre bitar.
Kryddor och tillbehör:
Mixa chili, vitlök och god olivolja till en god och kryddig olja att pensla maten med eller bara ringla över det grillade. Jag använder även örter som smaksättning när maten är färdiggrillad. Kryddsmör är perfekt att ha färdigt i kylen och ett bra sätt att smaksätta det grillade, till exempel med vitlök, finrivet citronskal och persilja.

Fiskpaket med pepparrotssmör
4 portioner
Det peppriga kryddsmöret är en riktig höjdare till milda vita fiskar som torsk eller kolja. Här skulle även en plattfisk som rödtunga passa bra. Fort går det också, eftersom potatisen är förkokt och grönsakerna i tunna skivor.
4 ark bakplåtspapper
4 ark aluminiumfolie
600 g koljafilé, skinn och benfri
600 g färskpotatis, kokt
1 fänkål
70 g bladspenat
50 g smör
2 msk finriven pepparrot
1/2 citron, finrivet skal och pressad saft
3 msk finhackad dill och persilja
Salt och svartpeppar
Till servering:
70 g plocksallad och vinägrett
2 msk finhackade örter, dill eller persilja
1 citron, i klyftor
Lägg bakplåtspappren i blöt i vatten i 5–10 minuter. Krama ur vattnet. Lägg ut aluminiumfoliearken och lägg bakplåtspappren ovanpå. Dela fisken i portionsbitar och skiva potatisen. Fördela ut potatis, fänkål och bladspenat i mitten av arken och toppa med fisk. Blanda samman smör med riven pepparrot, finrivet citronskal, finhackade örter och krydda med lite salt och peppar. Fördela smöret över fisken och pressa över citronsaft. Tvinna ihop paketen och grilla över direkt värme i cirka tio minuter tills fisken är genomkokt. Servera med god sallad, vinägrett, hackade örter och citronklyftor.

Lammfärsspett med tomatsallad
4 portioner
Saftig lammfärs går snabbt att grilla och kryddas med vitlök, persilja och harissa för att maxa alla smaker. Libabröd och en saftig tomatsallad blir en fullträff till. Den syrliga kryddan sumak finns att få tag på i välsorterade butiker.
Träspett
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 msk harissa
1 tsk spiskummin
2 msk finhackad persilja
Salt och svartpeppar
4 tomater
1 rödlök
1 romansallad
1/2 citron, pressad saft
3 msk olivolja
1 msk sumak
4 libabröd
1 dl svarta oliver
Yoghurtsås:
2 dl tjock yoghurt
150 g fetaost eller vitost, t ex Travnicki
1 vitlöksklyfta, finhackad
Salt och peppar
Olivolja
Blötlägg spetten i vatten i 30 minuter. Börja med såsen. Häll ner yoghurt i en skål och mosa osten med en gaffel. Tillsätt osten och finhackad vitlök, blanda och smaka av med lite salt och peppar. Toppa såsen med några matskedar olivolja.
Häll ner färsen i en bunke. Skala och finhacka vitlöken och tillsätt i färsen tillsammans med harissa, spiskummin, hackad persilja och krydda med lite salt och peppar. Blanda och forma avlånga biffar runt spetten.
Skiva tomaterna och skala och skär löken i tunna skivor. Plocka och skölj salladen och fördela ut på ett fat med tomater och lök. Pressa över citronsaft och tillsätt olivolja och krydda med lite salt, peppar och sumak.
Grilla spetten på direkt värme i några minuter tills de är genomstekta och fått fin färg runtom. Servera tillsammans med alla goda grönsaker, libabröd, yoghurtsås och oliver.

Asiatisk lax med chili och lime
4 portioner
Det här är verkligen en lax att gilla med sin läckra kryddblandning med sweet chilisås och soja. Pensla på glazen mot slutet av stektiden för att laxen inte ska bränna. Avsluta med att pressa över lime och servera med en het gurksallad.
800 g laxfilé
4 msk sweet chilisås
3 msk sojasås
1 msk flytande honung
1 klyfta vitlök, finriven
1 tsk finriven ingefära
Flingsalt och svartpeppar
1 gurka
1 röd chili, thai eller spansk
50 g cashewnötter
3 msk grovhackad koriander
2 msk risvinäger
1 msk japansk soja
2 lime
1 tsk råsocker
1 tsk sesamolja
1 krispsallad
Dela laxen i portionsbitar. Blanda samman sweet chilisås med sojasås, honung, finriven vitlök, ingefära och krydda med lite salt och nymald svartpeppar.
Dela gurkan på mitten längs med och skär i grova bitar på snedden. Strimla chilin i tunna skivor. Rosta nötterna i en torr stekpanna utan fett och grovhacka dem. Blanda gurka och chili i en bunke och tillsätt risvinäger, soja och saften från en lime tillsammans med råsocker och sesamolja, blanda.
Plocka och skölj salladen och dela den i grova bitar. Grilla laxen på direkt värme och pensla mot slutet av stektiden med lite av sojablandningen. Servera med gurksalladen, sallad, hackade nötter och toppa med resten av soja- och chilisåsen.
Skär en lime i klyftor och servera vid sidan av, gärna med nykokta risnudlar eller kokt jasminris. Det är även gott att toppa med strimlad salladslök.

Grillad blomkål med krispig sallad
4 portioner
Kål i alla dess former är tacksamma grönsaker att lägga på grillen. Här har jag valt blomkål och skär den i skivor som kryddas och läggs på grillen. Den varma blomkålen blandas till sist med krispiga grönsaker och en grön örtdressing.
1 blomkål, ca 800 g
1 nypa chiliflakes
1 tsk finrivet citronskal
2 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar
1 gemsallad eller krispsallad
50 g rostade solroskärnor
2–3 msk grovhackad persilja eller basilika
Grön örtdressing:
1 vitlöksklyfta
1 dl grovhackad bladpersilja
1 dl olivolja
1/2 citron, finrivet citronskal och pressad saft
Salt och svartpeppar
2 dl tjock yoghurt
Ansa och dela blomkålen i två delar och skär i centimetertjocka skivor. Blanda chiliflakes med finrivet citronskal, olivolja och krydda med lite salt och peppar. Gnid in blandningen på båda sidor av blomkålen.
Dags för dressingen. Skala och finhacka vitlöken och lägg den i en mixerkanna tillsammans med hackad persilja, olivolja, finrivet citronskal och citronsaft. Mixa till en slät konsistens och krydda med lite salt och peppar. Skeda upp yoghurten i en skål och ringla över någon matsked av örtsalsan.
Plocka, skölj och dela salladen i grova bitar och lägg upp den på ett fat. Grilla blomkålen på direkt värme i 3–4 minuter per sida tills den fått fin färg och börjat mjukna men fortfarande har en hård kärna kvar. Lägg upp på fatet med salladen och toppa med resten av örtdressingen, rostade solroskärnor och grovhackade örter. Servera med yoghurtsåsen vid sidan av och gärna ett gott bröd.

Göteburgare med saftig fiskbiff
4 portioner
Det är riktigt enkelt att svänga ihop en egen fiskburgare. Allt du behöver är fisk, örter och några få saker till. Här har jag valt att blanda kolja med lax för en extra saftig fiskfärs.
400 g koljafilé
200 g laxfilé
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 msk citronsaft
2 msk finhackad gräslök
Salt och vitpeppar
Dressing:
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 dl smörgåsgurka
1 färsk knipplök
2 msk majonnäs
2 msk finhackad gräslök
1 msk citronsaft
Salt och svartpeppar
Fyllning:
1 rödlök
1 klyfta vitkål, ca 200 g
1/2 gurka
2 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Till servering:
4 hamburgerbröd
Lättsaltade chips
Citronklyftor
Skär fisken i mindre bitar och tillsätt i en matberedare med ägg, ströbröd och citronsaft. Mixa snabbt samman till en grov smet och krydda med finhackad gräslök och lite salt och vitpeppar. Forma fyra burgare.
Häll ner crème fraiche i en bunke och tillsätt dijonsenap. Finhacka gurkan och tillsätt med majonnäs, hackad gräslök och citronsaft. Blanda samman och smaka av med lite salt och peppar.
Skala och dela löken i två delar och skär i tunna skivor. Strimla vitkålen och skär gurkan i tunna skivor. Blanda med citronsaft, vinäger, honung och olivolja. Krydda med lite salt och peppar och blanda samman.
Grilla burgarna på direkt värme ett par minuter på båda sidor tills de är genomstekta. Värm bröden och fyll med några matskedar dressing, kålsallad och burgare. Servera gärna med lättsaltade chips och citronklyftor.
LÄS OCKSÅ: Grillad potatis och andra uråldriga nymodigheter
LÄS OCKSÅ: Här kan du grilla i Göteborgsområdet
LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med buffématen till sommarens studentfirande
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.