Forskaren Bi Puranen är värd för ”Vinter i P1” 30 december.
Forskaren Bi Puranen är värd för ”Vinter i P1” 30 december. Bild: Mattias Ahlm

Karin Frid: Recension: Vinter i P1– Bi Puranen

Forskaren Bi Puranen har en underbar berättarröst. Men vinterpratet, som är fyllt av statistik och krossade fördomar, är ändå något svajigt. Lite för mycket får trängas i det faktatunga programmet.

ANNONS

Det första man slås av är Bi Puranens behagliga röst. En riktig sagoläsarstämma. Forskaren Puranen kartlägger människors värderingar som jobb. Hennes liv handlar om att tolka statistik.

I hennes vinterprat ryms det därför föga förvånande mycket statistik om många olika ämnen. Det blir stundtals lite tungt. Statistik är inte det lättaste att levandegöra. Det märks att Puranen anstränger sig för detta och hon lyckas mestadels. Men det är lite svajigt, och inte alltid helt lätt att hänga med.

LÄS MER:Här är årets vinterpratare i P1 2021/2022

Vem?

Bi Puranen är 70 år och född i Umeå. Numera bor hon i Stockholm. Puranen är docent i ekonomisk historia och samarbetar regelbundet med Karolinska Institutet och Institutet för framtidsstudier. Hon är även generalsekreterare i World Values Survey. Företaget har under 40 år analyserat människors värderingar. Tidigare var hon chefredaktör för Nationalencyklopedin.

Har sommarpratat 1988 och 2014.

Hon saxar mellan ämnen som migration, integration, vikten av utbildning och bildning, respekten för äldre i samhället… Det blir mastigt.

Men Puranen försöker, ständigt understödd av fakta, att vidga våra perspektiv. Genom att prata om värderingar som isberg för hon tydligt fram den problematik som finns i det förutfattade, att människor inte alltid vet vad de egentligen tycker och tänker – mycket bubblar under ytan.

ANNONS

LÄS MER:Forskaren om pandemin: ”En kopia av tuberkulosens härjningar”

Hon slår också hål på fördomar med konkreta exempel från verkligheten. Som att det finns en bild i samhället av att utomeuropeiskt födda personer skulle vara vaccinmotståndare, något som inte stämmer. Majoriteten är för vaccinering, enligt statistiken hon lägger fram.

Och så fortsätter det, händelser i samhället tas upp – statistiken kan förklara vad som hänt och ibland till och med varför. Själv får man nästan lust att öppna ett dokument i Excel.

Vinterpratare 31/12

Rickard Söderberg, operasångare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS