Recension: Sommar i P1 med Ulf Karl Olov Nilsson

När UKON sommarpratar för första gången gör han det som en serie OBS-essäer om språk, minne, liv och framförallt - döden. Spretigt, visst, men vacker och kärnfullt sammanvävt tycker Esther Arndtzén.

ANNONS
|

Vem?

Ulf Karl Olov Nilsson, UKON, är författare, poet, psykolog och psykoanalytiker född i Robertsfors och uppvuxen i Umeå.

Flyttade till Göteborg för studier i filosofi och litteraturvetenskap. Arbetar idag också som översättare, och har bland annat översatt Emily Dickinson. Sitter i redaktionen för flera tidskrifter samt skriver regelbundet litteraturkritik för bland annat Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Medverkar också i författarpanelen i SVT:s litteraturprogram Babel.

Hans senaste diktsamling ”Jag är ingen mördare” utkom förra året.

Hur kommer det sig att människan är så häpnadsväckande usel på att komma ihåg sin egen barndom? Många av oss har bara fragmentariska minnesbilder, ett fåtal särskilt speciella ögonblick kvar när vi blivit vuxna. Vart tar barndomen vägen?

Det är inte förvånande att poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson, UKON i folkmun, börjar med en djupdykning i just barndomen och minnet i sitt första sommarprat.

Den proustianska frågeställningen följer genom programmet, från den egna barndomens flyktighet till det ofattbara och sorgliga i föräldrarnas demenstillstånd. Detta väver UKON vacker och kärnfullt ihop med tankar om språket, livet, åldrandet och döden.

ANNONS

Även om UKON tar avstamp i upplevelser från det egna livet och yrket gör han långt ifrån ett klassiskt sommarprat – han behandlar snarare uppdraget som en serie OBS-essäer, en form han bemästrar väl.

En perfekt sommarspellista.

Det blir onekligen ganska spretigt, och kräver en uppmärksam lyssnare. Men ingenting är förutsägbar eller platt i UKONS resonerande kring livet och samhället – jag lyssnar och njuter. Dessutom är låtvalen, från Judee Sills vackra stämma till Caribous drömpop, så bra att jag hade kunnat kopiera dem rakt av för att göra en perfekt sommarspellista.

UKON ger också uttryck för mycket melankoli, nästan förtvivlan över samtidens tillstånd. Hans räds vår individualistiska och pragmatiska tids behov av att mäta och kontrollera allt, vår bristande kommunikationsförmåga, krig och svält. ”Det här kommer att sluta illa”, säger UKON, om vi inte byter bana.

Han återkommer flera gånger till föräldrarna och deras allt för tidiga bortgång, och delar på ett gripande sätt med sig om den svåra erfarenheten av att förlora en förälder till demens. Mitt i sommaren tycks UKON också vilja påminna oss om devisen som vanligtvis sitter på portalen till Stampens kyrkogård här i Göteborg: Tänk på döden. Det är, som han visar på, ett sätt att tänka på, och värna om, livet.

ANNONS

UKON skrev fram till 2022 regelbundet för GP under vinjetten ”Fråga poeten”.

Sommarpratare 9 juli:

Oscar Stenström, civilingenjör och före detta Nato-förhandlare

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Hampus Nessvold

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Jennie Walldén

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS