Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sofia Rönnow Pessah skapade ett twitterkonto åt sin huvudperson Sonia som avslöjades i samband med att boken släpptes. Bild: Alexander Mahmoud
Sofia Rönnow Pessah skapade ett twitterkonto åt sin huvudperson Sonia som avslöjades i samband med att boken släpptes. Bild: Alexander Mahmoud

Recension: "Männen i mitt liv" – Sofia Rönnow Pessah

Debutanten Sofia Rönnow Pessahs "Männen i mitt liv" är en uppräkning av de killar juridikstuderande Sonia går igenom under ett par år mot vuxenblivandet. Sinziana Ravini ser den sårade tinderdivan ta plats i litteraturen.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Sofia Rönnow Pessah

Männen i mitt liv

Wahlström & Widstrand

Madonnan. Haggan. Nuckan. Björnkvinnan. Svensk litteratur kryllar just nu av nya mytologiska figurer som uppstått i svallvågorna av metoorevolutionen. Årets tillskott är den sårade tinderdivan.

Nästan var och varannan romanhjältinna använder sig av dejtingappen i sin desillusionerade jakt på både kärlek och sex. Att säga att denna jakt alltid slutar illa vore fel, för jakten slutar aldrig. Och den sårade tinderdivan går sällan under. Hon fortsätter tro att det hon söker finns där ute, bakom nästa dejt, eller nästa.

LÄS MER: Victoria Greve: Så märks metoo-hösten i årets svenska romaner

En författare som tar den romantisk-konsumistiska tinderlitteraturen till helt nya höjder är debutanten Sofia Rönnox Pessah. I "Männen i mitt liv" får vi följa Sonia, en ung juridikstuderande kvinna. Männen kallar henne fresterskan. Hon kallar sig lite halvironiskt ”den duktiga horan”. Men hennes verkliga mål är att ”rädda världen”, ”uppfattas som begåvad” och bli ”älskad”.

När Don Juan reducerar kvinnorna till siffror på en lista betraktas det som ondskan personifierat. När kvinnor gör det blir det roligt och provokativt, i alla fall för mig.

Romanen är skriven i en melankolisk, lite tafflig, "långt ner i halsen"-stil, som hamnar någonstans mellan Bukowski och Mitt livs novell. Det som är nytt är att Sonia listar männen. Varje kapitel börjar med ett nytt nummer och en ny man. När Don Juan reducerar kvinnorna till siffror på en lista betraktas det som ondskan personifierat. När kvinnor gör det blir det roligt och provokativt, i alla fall för mig. Sen inser jag dubbelmoralen och tänker att vi inte kommer nå sexuell jämställdhet mellan könen så länge vi inte delar samma valörer.

LÄS MER: Recension: "Magic Love Pixie" – Sofia Stenström

"Männen i mitt liv" är en feministisk roman även om den driver med patriarkatet på patriarkatets villkor, men också en metoo-roman i bemärkelsen att de flesta männen är rätt så rädda för att gå för långt, men gör det i alla fall.

Sexet blir en form av sociologisk undersökning, för Sonia rör sig smidigt över samhällsklasserna. Männens gemensamma nämnare är självupptagenheten, som Rönnow Pessah tack och lov desarmerar genom en stor dos humor.

Vad säger denna bok om vår tid? Att kvinnor kan vara lika konsumistiska som män? Det visste vi redan. Att det knapplösa knullet blivit legio och därmed slutat vara något radikalt? Det visste vi också. Att kvinnor kan finna njutning i förnedringen? Även det visste vi. Men att en kvinna kan vara offer och bödel, jägare och byte på samma gång och att sex kan skapa gråzoner mellan samtyckt och icke-samtyckt våld, är faktiskt fortfarande saker det sällan skrivs eller talas om.

LÄS MER: Twitterkonto om sex visade sig vara bokkaraktär

Sofia Rönnow Pessah hade kunnat skapa en revolution i revolutionen. Hon hade kunnat befria Sonia från patriarkatets offerkedjor genom upprättandet av en ny kvinnlig dominans, ja helt enkelt en karaktär som hade kunnat ändra på spelreglerna, både i sina heteronormativa och homosexuella relationer.

Viljan tycks finnas där, med av någon konstig anledning vågar hon inte gå hela vägen. Varför? Är det på grund av karaktärens dåliga självförtroende? Sonia grämer sig ofta över sin oförmåga att leva upp till tidens skönhetsideal. Men skönhetsidealen håller på att förändras. Jag tror att problemet ligger någon annanstans, nämligen i Sonias syn på sex. Dåligt sex är något som Sonia drabbas av som om det vore något så opåverkbart som dåligt väder.

LÄS MER: Generation Tinder söker sin sexualitet

Men sex är när allt kommer omkring en konst. Det är först när vi börjar odla denna konst utan att gå med på varken tidens trender eller omgivningens förväntningar som vi kan börja tala om en sann sexuell revolution.