Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Madeline Miller är lärare och undervisar high school-elever i latin, grekiska och Shakespeare.
Madeline Miller är lärare och undervisar high school-elever i latin, grekiska och Shakespeare. "Kirke" är hennes första bok som översätts till svenska. Bild: Nina Subin

Recension: "Kirke" – Madeline Miller

Madeline Miller gjuter liv i den antika häxan Kirke och ger ett kvinnligt perspektiv på en manlig litteraturhistoria, skriver Maria Ramnehill.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Madeline Miller

Kirke

Översättning Niclas Nilsson

Wahlström & Widstrand

Den västerländska litteraturhistorien är full av luckor efter saknade berättelser. Det stora med litteraturen är att luckorna alltid kan fyllas på i efterhand, och att fylla i de där luckorna som tre tusen år av manligt perspektiv lämnat verkar den amerikanska författaren Madeline Millers projekt.

LÄS MER: Iliadens hederskultur genomsyrar dagens män med makt

I "Odysséen" är Kirke häxan som förvandlar hjältens män till grisar och tar Odysseus själv till älskare under ett år, medan de vilar upp sig på vägen hem från Troja. Hon förekommer på många andra håll i antikens litteratur, men det är främst som förförerska hon dyker upp i den västerländska litteraturhistorien. I operor, dikter och epos avleder hon vilsna sjöfarare och hjältar från den rätta vägen, en symbol för hotet från den kvinnliga sexualiteten vars häxkonster måste tyglas.

Madeline Miller debuterade med "The song of Achilles", om Akilles kärleksrelation med Patroklos som spelar en viktig roll i "Iliaden". I "Kirke" fortsätter hon bearbeta antikens luckor, när hon i kronologisk ordning fyller i tystnaderna i gudinnans biografi. Kirke växer upp som solguden Helios dotter, men längtar efter det mänskliga.

När man läser antikens berättelser går man in i en delvis främmande värld där andra regler styr såväl gudars som människors handlande. Miller lyckas till synes enkelt beskriva varför det som för en modern människa vekar vara grymt och nyckfullt, är logiskt ur en olympisk guds perspektiv, om än fortfarande grymt.

Med modern psykologisk realism sticker hon elegant hål på den grekiska mytologins uppblåsta manlighetsfigurer; den stolta Jason som inte hade blivit någon hjälte alls utan Medeas hjälp, Odysseus som är lika illvillig som listig och härskarguden Zeus, så hotad av hennes trollkraft att han förvisar Kirke till en öde ö.

Det är där hon blir den ondskefulla häxa vi känner igen från "Odysséen". Med all den gästfrihet som den antika moralen påbjuder tar hon emot en vilsekommen sjöfarare och hans besättning. Våldtäkten är känsligt skildrad, hämnden beskrivs med kylig distans: ”Det slutade med att jag dödade grisar den kvällen, trots allt.” Hon lever i en värld där en nymf, trots sin gudomlighet, inte har mycket att sätta emot det manliga våldet – varken gudars eller människors: ”jag är visst bara en nymf ändå, för inget är vanligare bland oss än detta”. När nästa skepp anländer väntar hon inte på att få en anledning att hämnas.

Man behöver inte känna till särskilt mycket om vare sig Kirke eller grekisk mytologi för att ha behållning av läsningen. Det något arkaiska språket och den pompösa dialogen hade varit outhärdlig i en samtidsskildring men naturligtvis är det exakt så här en antik gudinna ska prata.

LÄS MER: På Trojas blodiga fält blir det mänskliga synligt

Det är underhållande och tacksamt att läsa en antikens superhjälteroman som vänder på begreppen. Miller gjuter liv Kirkes gestalt och fyller hennes biografi med blod, inte gyllene som de högsta gudarnas, utan rött som människans. Hon må vara odödlig, men är långt ifrån osårbar. Bitvis är det ändå just lite blodfattig läsning. Kanske för att det är först när Kirke fått en dödlig son med Odysseus som hon verkligen har något att förlora.

Genom årtusendena har kvinnors röster ofta tystats, men via litteraturen kan vi börja lyssna. Med "Kirke" visar Madeline Miller att historiens berättelser inte har en fastlåst betydelse, tvärtom finns alltid nya luckor att fylla i. Även om den här romanen lämnar en del att önska, hoppas jag att det är ett projekt som Miller kommer att fortsätta med.