Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Recension: "I lågor" – Naomi Klein

Naomi Klein har samlat sina tal och artiklar till ett livsnödvändigt upprop för klimatet.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Fackbok

Naomi Klein

"I lågor: Ett brandtal till världen för en Green New Deal"

Översättning: Fredrika Spindler

(Ordfront)

När huset brinner knackar du inte på hos grannen och ber om att få låna slangen. Du tar den, springer för livet och sprutar så mycket vatten du bara kan. Rädda det som räddas kan.

Ungefär så kan man sammanfatta författaren och aktivisten Naomi Kleins nya bok "I lågor: Ett brandtal till världen för en Green New Deal". Det handlar såklart om klimatet och mänsklighetens möjligheter att rädda den här planeten i ett allt trängre tidsfönster. För det är verkligen en kamp mot klockan, den saken står klar efter att ha läst Naomi Kleins brandfackla till bok.

Texterna är till stor del en sammanställning av Naomi Kleins tal och artiklar från de senaste tio åren, där hon lyfter fram och av klär av klimatförnekarnas argument på ett rakt och rätt osentimentalt sätt. Men hon berättar också om en konferens med den nyliberala tankesmedjan The Heartland institute som ser kampen för klimatet som ren och skär socialism, vilket Naomi Klein till viss del förstår. De har inte helt fel.

Naomi Klein

Född: 1970 i Montréal.

Gör: Författare och debattör.

Familj: Maken Avi Lewis, regissör och programledare, samt sjuåriga sonen Toma.

Bakgrund: Började som skribent på en studenttidning i Toronto. Fick sitt stora genombrott för 20 år sedan.

Böcker: "No logo", "Stängsel och öppningar", "Chockdoktrinen", "Det här förändrar allt".

Övrigt: Medverkar regelbundet i tidningar som The Nation, Harper's Magazine och The Guardian.

Tiden för myrsteg är nämligen slut. Det krävs radikala åtgärder för att planeten inte ska haverera och kasta mänskligheten i fullständigt mörker. Det går inte att tala gas- och oljebolagen till rätta. De måste stoppas, menar Naomi Klein, men det är enklare att förneka verkligheten än att få sin världsbild krossad. Vilket var lika sant för "hårdnackade stalinister vid utrensningarnas höjdpunkt som det är för libertarianska klimatförnekare i dag", som Klein skriver.

Det ligger alltså i ena vågskålen, påpekar Naomi Klein, och varnar för vad som finns i den andra: fyra år till med klimatförnekaren Donald Trump.

Så det är kört? We're fucked? Nej, det finns ännu tid att rädda jorden från katastrofal uppvärmning, men Naomi Kleins lösning kommer att svida i skinnet på hela västvärlden. Vi måste nämligen bryta med kapitalismens spelregler. Inte om ett år. Nu.

This cover image released by Simon & Schuster shows "On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal " by Naomi Klein. (Simon & Schuster via AP) NYET292

Naomi Klein är därför en ivrig förespråkare för demokraternas 78-årige presidentkandidat Bernie Sanders och hans svar på klimatkrisen, The Green New Deal. Det är en veritabel omstöpning av hela det ekonomiska systemet som ska rädda planeten, säkra vår framtid och skapa 100-tals miljoner bra jobb över hela världen.

Det ligger alltså i ena vågskålen, påpekar Naomi Klein, och varnar för att det som ligger i den andra kommer välta hela vågen: fyra år till med klimatförnekaren Donald Trump.