Edward Snowen med på länk från Ryssland år 2016. Sedan Snowden läckte dokument från säkerhetstjänsten NSA till The Guardian och Washington Post 2013 flydde han landet. Han befinner sig i dag på hemlig ort.
Edward Snowen med på länk från Ryssland år 2016. Sedan Snowden läckte dokument från säkerhetstjänsten NSA till The Guardian och Washington Post 2013 flydde han landet. Han befinner sig i dag på hemlig ort. Bild: Roald Berit

Recension: "I allmänhetens tjänst" – Edward Snowden

Edward Snowden är visselblåsaren som avslöjade omfattningen av den amerikanska säkerhetstjänstens hemliga avlyssning. Mats Kolmisoppi läser en självbiografi av visselblåsaren som lärde oss att paranoia är nödvändigt.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

2013 trädde Edward Snowden fram inför en värld som fullständigt tappade hakan. Den tanige systemadministratören och analytikern från North Carolina avslöjade från ett hotellrum i Hong Kong att övervakningsläget i världen var mycket värre än de flesta hade trott. Från sin arbetsgivare NSA hade han metodiskt samlat in bevis för en verksamhet så omfattande att den överträffade Hollywoodfilmerna. NSA kunde samla in information om i princip vem som helst genom program med kodnamn som PRISM, Upstream och XKEYSCORE. Med ständigt förbättrad teknik och lagringsutrymme sparade de dessutom uppgifterna, kanske för all framtid, utan folkvalda politikers medgivande eller allmänhetens vetskap.

Varje enskilt dokument som Snowden läckte till journalister som Glenn Greenwald och dokumentärfilmaren Laura Poitras riskerade att ge honom tio års fängelse. Men materialet som han hade smugglat ut ur den hemliga NSA-anläggningen på Hawaii var betydligt mer omfattande än en enskild PDF. Om han avslöjades skulle han dömas för landsförräderi och aldrig släppas ur fängelse.

ANNONS

LÄS MER:Assange stod för något vackert och respekterat

Den skötsamme 29-åringen hade klättrat snabbt i underrättelsebranschen, han hade pengar och levde gott tillsammans med sin flickvän i natursköna omgivningar. Varför riskerade han allt som visselblåsare? Det är frågan som Snowden vill ge ett så utförligt svar som möjligt på i sin självbiografi, "I allmänhetens tjänst" som nu utkommer simultant i mer än 20 länder.

Mycket av det som Snowden avslöjade har fått politiska konsekvenser. Men den som letar efter saftiga avslöjanden göre sig icke besvär.

Att intresset är stort är inte konstigt. Mycket av det som Snowden avslöjade har fått politiska konsekvenser. Men den som letar efter saftiga avslöjanden göre sig icke besvär. Det är därför lite ironiskt att utgivningen presenteras som om det rörde sig om en ny spektakulär läcka som världen ska få ta del av vid exakt samma klockslag.

Dessutom har den svenska utgivningen uppenbarligen påskyndats eftersom översättningen långt ifrån är färdig. Här finns så många "engelska majorer", "skalliga örnar", "unicorngenier" och "statstjänare" för att bara ta några exempel, att det bitvis blir svårt att hänga med i svängarna, inte minst när tekniskt komplicerade kedjor ska förklaras.

Boken är annars spännande, bitvis till och med en nagelbitande spionthriller, men det är framförallt Snowdens ideologiska drivkrafter och världsbild som tar plats mellan pärmarna. Han ser sig i grunden som en patriot, i likhet med alla dem i släkten som genom generationer utkämpat USA:s krig, men det är snarare författningen och den nation som under sina första århundraden värnade om privatlivets helgd och rättigheter som han är lojal med, det land vars deklarationer om individens friheter han till slut inser hotas när människor kidnappas och förs till hemliga platser där de bortom kontroll kan torteras, och där underrättelseorganisationerna inte längre kan ställas till svars av sina medborgare – eftersom hotet från terrorismen medfört ett ständigt undantagstillstånd som används för att propagera för mer övervakning och mindre insyn i de klandestina verksamheterna.

ANNONS

Han tar själv på sig en del av ansvaret. För trots att han växte upp i en trygg medelklassfamilj och som barn förälskade sig i datorer och det jämlika nätet som då fanns, fylldes han av hämndbegär efter 11 september och tog värvning i armén. När han drabbades av en skada insåg han att han kunde göra mer nytta i kampen mot terroristerna genom att använda sina hackerkunskaper i NSA. Väl på plats effektiviserade han övervakningsmetoderna, till en början utan tanke på konsekvenserna för amerikanska medborgare. Men som systemadministratör fick han tillgång till allt för många motstridiga hemligheter.

Systemet hade blivit en organism som växte bortom all kontroll.

Systemet hade blivit en organism som växte bortom all kontroll och vars själva existens var kriminell. Det var då han förstod att han inte längre kunde vara en passiv kugge i maskineriet. Det var upp till honom att avslöja vad som verkligen pågick. Kosta vad det kosta ville. Fortsättningen är modig samtidshistoria. Och respekten för Snowdens insatser blir inte mindre under läsningens gång.

LÄS MER:Visselblåsarna som förändrade historien

Men jag vet ju redan allt detta, tänker jag ibland. Det är inte många år sedan allt detta kom till allmänhetens kännedom, och en del måste ju ha hänt sedan dess, eller hur? Som GDPR-lagstiftningen i EU, den som är till för skydda privatlivet. Den måste väl göra skillnad?

ANNONS

Sen slår det mig att min nyinköpta spårsändare från Huawei ligger på köksbordet, bredvid min övervakande smartklocka och att jag trots kunskapen inte brytt mig om att skaffa mig en VPN-tjänst och att Alexa till på köpet flyttat in i lägenheten och antagligen lyssnar på allt jag säger och gör.

Kunskap är inte allt. Lite sund paranoia är också nödvändig.

Den får man på köpet när man läser Snowdens bok.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS