Björn af Kleens metod för att förstå Donald Trumps USA blev att vända sig till författare och intellektuella. I af Kleeens nya bok "Amerikaner" kretsar också allt kring presidenten.
Björn af Kleens metod för att förstå Donald Trumps USA blev att vända sig till författare och intellektuella. I af Kleeens nya bok "Amerikaner" kretsar också allt kring presidenten. Bild: Juan DeLeon

Recension: "Amerikaner" – Björn af Kleen

Donald Trump är ständigt närvarande i Björn af Kleens intervjuer och reportage från USA. Mattias Hagberg läser ett stycke journalistik som skrämmer.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Om journalistik är ett hantverk är Björn af Kleen en mästare. Han har den där ovanliga förmågan att kunna fånga och levandegöra människor och situationer med några enkla ord. Han hittar detaljerna och de förlösande liknelserna. Som när han nyligen beskrev Salman Rushdies lugna yttre med denna bild: ”Tänk Steffo Törnqvist efter vinprovningssegmentet.”

Nu har bokförlaget Weyler samlat några av Björn af Kleens bästa texter från de senaste åren i en behändig volym med den självförklarande titeln ”Amerikaner”. Här ryms tjugo intervjuer och fyra reportage från USA, samtliga tidigare publicerade i Dagens Nyheter. Här finns Björn af Kleens möten med prominenta amerikaner, som Masha Gessen, Madeleine Albright och Paul Auster, och här finns en handfull nedslag runt om i landet.

ANNONS

LÄS MER:Masha Gessen känner sin makt

Samlingar med äldre texter är alltid problematiska. Dagsjournalistiken är en alldeles egen genre; den lever, så att säga, på sitt sammanhang, på det samtida eller nära förestående. Texterna får sin kraft av det aktuella nyhetsläget.

Detta förhållande gäller även Björn af Kleen – även om hans texter bräcker det mesta som publiceras i dagspressen. Hans intervjuer och reportage känns helt enkelt inte lika angelägna i dag som när de en gång flöt ut över det sladdriga tidningspappret. Ta bara hans intervju med Stormy Daniels. När Björn af Kleen träffade henne, eller snarare försökte träffa henne, för Dagens Nyheters räkning i maj förra året var hon en av världens mest eftersökta personer. På grund av konflikten kring hennes otrohetsaffär med Donald Trump ville alla veta allt om henne. Det gav en air åt porträttet som helt enkelt inte finns där i dag.

Det mesta var nytt och undflyende, inte bara för den nyutnämnda korrespondenten, utan lika mycket för hans seniora kollegor. Med Donald Trump var allt ett förvirrande skådespel.

Nåväl. Om denna samling har sina problem har den också sina fördelar. Det finns en poäng med att få dessa texter uppställda på rad, eftersom de tillsammans ger en bred och fördjupande bild av dagens USA.

Björn af Kleen debuterade som författare 2009 med "Jorden de ärvde", en bok om den svenska adeln och är sedan 2017 Dagens Nyheters korrespondent i USA.
Björn af Kleen debuterade som författare 2009 med "Jorden de ärvde", en bok om den svenska adeln och är sedan 2017 Dagens Nyheters korrespondent i USA. Bild: Emil Wesolowski

När Björn af Kleen började som korrespondent för Dagens Nyheter i Washington DC i augusti 2017 var han en novis. Ett halvår in i Donald Trumps kaotiska presidentskap skulle han förmedla fördjupad kunskap till läsarna i Sverige. Men hur?

ANNONS

I ett förord beskriver han känslan inför sitt nya uppdrag. Det fanns inga manualer för hur han skulle bevaka politik och samhälle i Donald Trumps USA. Det mesta var nytt och undflyende, inte bara för den nyutnämnda korrespondenten, utan lika mycket för hans seniora kollegor. Med Donald Trump var allt ett förvirrande skådespel.

Björn af Kleens lösning blir att vända sig till landets intellektuella. Han sökte upp författare, skribenter och opinionsbildare.

Björn af Kleens lösning blir att vända sig till landets intellektuella. Han sökte upp författare, skribenter och opinionsbildare. ”Att samtala med människor som besitter djupa kunskaper om ett samhälles offentlighet, dess språk och historia hjälpte mig att dechiffrera politiken.” Ja, mer än så. Björn af Kleen understryker att det hade en terapeutisk effekt att läsa och resonera med ledande amerikanska kulturpersonligheter i en tid när allt verkade vara i upplösning.

Det är dessa möten som nu utgör stommen i samlingen ”Amerikaner”.

Vad förmedlar de, sammantaget?

Jo, framför allt en sak: Allt handlar nu om Donald Trump. Vartenda samtal i den här boken, oavsett ämne, graviterar mot honom.

Och i detta förhållande ligger något skrämmande. Flera av personerna som Björn af Kleen intervjuar påpekar att Donald Trump är ovanligt framgångsrik, som maktmänniska. David Remnick, redaktör för anrika New Yorker, säger det rakt ut: ”Om man inte bryr sig om fakta, utan bara maktutövning, så måste man tillstå att han är en mästare.”

ANNONS

LÄS MER:Problematiskt om Trump som rysk marionett

Den bakomliggande orsaken är den fascination USA och världen känner inför honom. Alla som Björn af Kleen intervjuar återkommer till detta, till den förtrollning som Donald Trump kastat över världen. Han är bilolyckan som ingen kan låta bli att titta på. Han är ett svart hål som suger till sig all energi, en ständigt pågående kris som fångar all uppmärksamhet.

Den tidigare CIA-chefen Michael Hayden har kallat Donald Trumps presidentskap för ”ett evigt nu”, en situation där dåtid och nutid, sant och falskt, försvinner i en storm av dagliga utspel, kriser och konflikter.

Just detta är en insikt som återkommer gång på gång i Björn af Kleens intervjuer.

Journalisten Masha Gessen säger att Donald Trump håller på att skapa samma situation som Putin skapat i Ryssland; ett ständigt pladder utan betydelse. Och Salman Rushdie understryker att detta innehållslösa tjatter är första steget på väg mot fascism. När ingenting är sant är allt möjligt.

Till slut blir Björn af Kleens bok själv ett bevis på det hans intervjupersoner säger. Detta skulle vare en bok om amerikaner och om det amerikanska samhället, det blev en bok om Donald Trump.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS