Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ikväll spelade Rebecca & Fiona på Weekend Festival på Östermalms IP i Stockholm. De var besvikna över att så få kvinnliga artister hade bokats. Förutom superduon var det bara en till kvinna, Tigerlily, som bokades till festivalen.

Rebecca & Fiona upprörda över ojämn könsfördelning på festival

Ikväll spelade Rebecca & Fiona på festivalen Weekend Festival i Stockholm. Förutom duon bokades det bara en till kvinnlig akt. - De får hitta bättre bokare, säger Rebecca Scheja.

Festivalen Weekend Festival som just nu pågår på Östermalms IP i Stockholm har nästan uteslutande manliga akter. Rebecca & Fiona samt Tigerlily är de enda kvinnliga artisterna som bokats, skriver Expressen.

Duon är förvånad och upprörd över hur könsfördelningen på festivalen ser ut och menar att bokarna måste ta ett större ansvar.

– Vi vet att det finns hundra tjejer som är lika bra eller antagligen bättre än många av de killar som spelar på festivalen. Det handlar om att de måste fucking förstå att det finns grymma tjejer och leta upp dem. De får väl ta in bättre bokare säger Scheja till Expressen.

Ojämställd musikbransch

Rebecca & Fiona kan välja bort vissa arrangörer om de vet att det gjorts ett aktivt val kring att inte boka kvinnliga artister. Däremot vet de sällan hur bokningarna till en festival ser ut när de blir tillfrågade om de vill vara med.

– Vi vet inte vilka andra de har bokat, säger Scheja, och hennes kollega Fiona Fitzpatrick flikar in att det inte heller är deras ansvar att se till att festivalerna ordnar en bra balans mellan könen:

– Vi ska inte behöva tacka nej till spelningar heller, det är att spä på den patriarkala strukturen, säger hon till Expressen.

Enligt Scheja är hela musikbranschen starkt mansdominerad i alla led. Hon menar att utvecklingen har kommit en bit i andra musikgenrer om man jämför med dansmusiken. Anledningen till att det står stilla i dansgenren tror hon kan bero på att den stora mängden män som gör musik i genren tidigare varit producenter. På grund av att det finns färre kvinnliga producenter, blir också genren lidande.