Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Luthander är dubbelt aktuell just nu. Dels i George Feydeau-pjäsen "Förlovningen" på Dramaten, dels i Jonas Gardells tv-serie "De dagar som blommorna blommar" i SVT. Arkivbild.

Rasmus Luthander i triangeldrama på Dramaten

I julhelgen fick han sitt tv-genombrott i Gardell-serien "De dagar som blommorna blommar". På fredag väntar en ny utmaning för Rasmus Luthander, 29 år. Då är det premiär för Dramatenpjäsen "Förlovningen" där han spelar den manliga huvudrollen.

Under julledigheten gick han omkring och var nervös. Inte bara inför Feydeau-farsen "Förlovningen" där han spelar den konflikträdde älskaren Bois d'Enghien, mannen som snart ska gifta sig men som inte lyckas göra slut med sin första flickvän.

- Jag kunde inte riktigt slappna av på min ledighet, för jag visste ju att på nyårsdagen skulle "De dagar som blommorna blommar" komma på tv – och sedan någon vecka senare var det teaterpremiär. Det var liksom dubbelt upp för mig, konstaterar Rasmus Luthander.

"Når en jättepublik"

Nu är tv-premiären avklarad och Rasmus Luthander är lättad och glad över den uppmärksamhet som hans insats i Gardell-serien har fått. I miniserien gör han rollen som Erik, en av de tre vännerna från radhusområdet som i vuxen ålder söker efter sina rötter.

- Det jag har gjort i filmväg har inte nått den här breda massan som en Gardell-serie gör. Den når en jättepublik, jag märker det på att många hör av sig – och att många ser tycker jag bara är kul.

För de flesta tv-tittare är Rasmus Luthander ett nytt ansikte, men har redan en hyfsat lång karriär bakom sig. Han började spela teater som barn på Vår Teater och fick som 17-åring rollen som Jimmy i Tomas Alfredsons hyllade vampyrfilm "Låt den rätte komma in" – i samma veva som han själv bestämde sig för att satsa på skådespeleriet på allvar.

"Blev ju världsberömd"

- Jag märker att det är många som har sett och ser om "Låt den rätte", det är jättekul att ha fått vara med och göra sitt avtryck i den, den blev ju världsberömd. Sämre start kan man få, säger han.

Just nu är det tv-serier som nås av den stora publiken, konstaterar han. Men Rasmus Luthanders hjärta bultar ändå lite hårdare för långfilm och teater. Sedan han gick ut Teaterhögskolan i Malmö 2012 har han jobbat i flera år på just Dramaten i Stockholm och nämner Lars Rudolfssons iscensättning av Barbro Lindgrens "Molnens bröder" som en av sina stora upplevelser som skådespelare.

"Hur ska det gå?"

Att vara rolig på scenen är något av ett elddop för honom. Men Rasmus Luthander litar på att publiken ska tycka att George Feydeaus triangeldrama från 1894 fortfarande håller måttet.

- Jag ska villigt erkänna att jag tänkte "hur ska det här gå?" när jag fick frågan om jag ville vara med. Men det är en så välskriven och välkonstruerad pjäs att jag känner mig trygg, säger han.

"Förlovningens" kärlekstriangel är en klassisk ingrediens i teaterhistorien. När Rasmus Luthander tillåter sig att drömma om framtida roller hamnar han ofta bland de stora dramerna.

- Jag har en faiblesse för formbunden text, jag skulle vilja göra mer Shakespeare och mer Molière. Och så drömmer jag om att göra en långfilm också, det finns ju så många bra regissörer i Sverige som jag skulle vilja jobba med.