Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som 20-åring steg Ken Ring upp på Blå scenen på Vattenfestivalen. A cappella-rappen av "Spräng regeringen" fick några i publiken att jubla, andra gick därifrån. Arkivbild.

Rappen som ledde till polisanmälan

På Stockholms Vattenfestivals sista dag tog Ken Ring tillfället i akt att uttrycka sitt missnöje med staten och kungahuset. Men rappen om att våldta prinsessan Madeleine gjorde inte succé.

Lördagskväll på Vattenfestivalen 1999. Den 20-årige rapparen Ken Ring tog plats på Blå scenen mitt emot Kungliga slottet. Han hade nyligen fått sitt stora genombrott med singlarna "Mamma" och "Eld och djupa vatten". Publiksiffran beräknades vara några tusen personer.

En bit in i spelningen uppmanade Ken Ring åskådarna att rikta blickarna mot Kungliga slottet. Sedan började han rappa låten "Spräng regeringen". När rapparen kom till stycket om att storma slottet och våldta Madeleine jublade några i publiken. Andra gick därifrån.

- Först efteråt gick det upp för folk hur dåligt det var. En del blev arga och upprörda, andra hörde inte vad han sa, säger Claes Karlsson som var en av artistbokarna på Vattenfestivalen.

Konserten var nära att avbrytas, men den fick fortsätta för att inte uppröra publiken. Efter spelningen fick däremot Ken Rings rappande konsekvenser. Han polisanmäldes för uppvigling och förtal, men fallet lades senare ner.

- Det blev väldigt mycket tumult efteråt. Jag tycker bara att det var förfärligt och trist, säger Karlsson när han tänker tillbaka.