Rapparen Stors tredje album har fått titeln "Under broarna". "Det är en metafor för Stockholm", säger han.
Rapparen Stors tredje album har fått titeln "Under broarna". "Det är en metafor för Stockholm", säger han.

Rapparen Stor går mot strömmen

ANNONS
|

Stors karriär har gått spikrakt uppåt. För sitt debutalbum, "Nya skolans ledare", vann han P3 Guld medan uppföljaren, "Shere Khan XIII", fick en Grammis.

Förväntningarna på hans tredje soloalbum är således skyhöga.

- En bra skiva kan alla göra, två bra skivor kan några göra. Men tre bra rapskivor, det kan inte vem som helst göra. Så jag visste att den måste bli jävligt bra, säger Stor.

ANNONS

Ny process

Skivan har vuxit fram i nära samarbete med producenten och barndomsvännen Charlie Bernardo – det är första gången som Stor gör ett helt album med en och samma producent.

- Han är så grym. Han har gjort alla beats på skivan och de är helt sjuka allihop, då blir det också kul för mig att visa min bredd som rappare. Det är han och jag hela vägen, vi har varit som ett band.

Såväl musikaliskt som textmässigt visar Stor på en rejäl utveckling. Flera av låtarna på "Under broarna" är bland hans mest personliga och ärliga hittills.

"Gubbtonåring"

- Jag är inte samma rappare som jag var för fem år sedan. När jag gjorde "Rom & kush" var det viktigt att vara "the man". Men sedan började jag tänka på hur musiken och samhället ser ut, rappare är ju mycket så där "jag är bäst", det är mycket yta och lite riktiga känslor. Det är som en filtrerad bild i sociala medier och för mig blir det så jävla tråkigt.

ANNONS

- Nej, jag visste att jag skulle göra det förr eller senare för man blir ju äldre och måste utvecklas. Annars blir man ju en sådan här gubbtonåring som sitter och rappar om samma saker som 18-åringar och vem fan vill lyssna på det? Jag vill visa hur man kan utvecklas när man blir äldre och tröttnar på de grejerna.

"Skitit i allt"

Stor berättar att han vill sticka ut i en värld som han tycker har blivit allt mer likriktad.

- Många låtar som släpps nu låter exakt likadant. Alla människor använder samma hundfilter så att de ser likadana ut. Förut såg du skillnad på en Volvo och Merca men nu ser de likadana ut. Sossar och moderater, det är ingen skillnad länge.

- Allt är bara utsmetat och man är rädd för att sticka ut, samhället skickar ut så starka signaler om att man måste passa in så att alla bara följer strömmen. Jag gillar inte det.

ANNONS

Han tror att folk kommer att gilla "Under broarna", som släpps den 9 juni, för att han väljer att vara sig själv.

- Jag skulle också kunna göra en sådan där låt. Men jag hade inte tyckt att det hade varit kul så varför skulle jag? Då hade jag lika gärna kunnat ha vilket jobb som helst, det är ju det som är friheten med mitt jobb – att jag kan välja vad jag vill göra. Det är det som är befriande med den här skivan, att vi har skitit i allt och alla och kört vårt eget race.

TT

Fakta: Stor

  1. Sergio Rubén Ulises Infante Azocár, mer känd under artistnamnet Stor, föddes 1987 i Stockholm.
  2. Slog igenom i slutet av 00-talet. Albumdebuterade 2009 med "Nya skolans ledare" som vann pris för årets hiphop/soul på P3 Guld. Hans andra album, "Shere Khan XIII", kom 2013 och belönades med en Grammis i kategori årets hiphop/soul.
  3. Har under sin karriär samarbetat med artister som Petter, Linda Pira, Teddybears och Dani M.
  4. Den 9 juni släpps hans tredje album "Under broarna". Skivan gästas av artister som Cherrie, Seinabo Sey, Michel Dida och Jireel.

Fakta: Stor om albumomslaget

På omslaget till "Under broarna" syns en skulptur föreställande Stor som sitter på en gunga under Västerbron i Stockholm. Skulpturen är gjord av skulptören Moa Andersson.

"Först tänkte jag ha en målning på en kille som gungar under en bro men sedan tänkte jag att 'jag kan inte bara ha en målning, det har alla redan gjort – jag måste göra något bättre'. Då kom jag på idén med en skulptur av mig själv så jag kontaktade Moa. Det var kul, jag fick skicka bilder på mig själv naken, ur alla vinklar, till en okänd människa. Men den blev grym, alla som har sett den tycker att den liknar mig fett mycket. Den är lite smalare dock, men jag äter sallad nu så jag kanske kommer att börja likna den ännu mer", berättar Stor.

Skulpturen hängdes sedan upp på en gunga under Västerbron och fotades med hjälp av en drönare.

"Jag höll på att säga 'döner' för det är vad jag är sugen på att käka", säger Stor och skrattar.

Nu står skulpturen, som är i naturlig storlek, på skivbolaget Sonys kontor. Tanken är dock att den ska få jobba framöver.

"Vi ska ha den på spelningar och sådant. Vi kommer att ta med den på turné och hänga upp den som en backdrop", säger Stor.

ANNONS