Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krister Kern, Paula McManus, Shirin Golchin i Cheferna, och De dödas röster (övre raden). Sanna Samuelsson och Sofia Ekman Neves i Friend Crush. Leon Pålsson Sälling och Happy Jankell i Den oändliga historien.

Radioteatern läggs ner - så blir nya dramasatsningen i Sveriges Radio

Suzanne Osten regisserar ett tidigare ospelat och opublicerat manus av Ingmar Bergman i radio i höst. Radioteatern, som nu byter namn och blir Sveriges radio drama, presenterade sin nya repertoar på onsdagen.

Improvisation och direktsänt, ett bredare tilltal och en större tillgänglighet i fler kanaler och plattformar. Så ser radions nya dramasatsning ut. SR Drama blir ett nav för dramaproduktionen i alla kanaler och innefattar drama för alla åldrar i såväl FM-radio som digitala plattformar.

– Den tekniska utvecklingen ger otroliga konstnärliga möjligheter, med nya verktyg, radiomediet är ju i en omtumlande tid och förändras från dag till dag, säger konstnärliga ledaren Malin Axelsson.

LÄS OCKSÅ: Älskad fantasyklassiker blir radioteater

Nya sätt att jobba i radion märks i thrillerserien De dödas röster som sänds i P3 i sommar, där Sara Bergmark Elfgren lett ett manusteam med fyra författare. Malin Axelsson regisserar dramakomediserien Cheferna i P1, även det en tv-inspirerad kollektiv manusproduktion där allt är improviserat.

På onsdagen direktsändes ett improvisationsdrama i P1, Första dejten, där skådespelarna sände från en miljö ute på stan.

– Det kommer att bli en hel del experiment och det blir mer spretigt än tidigare, från total avantgardism till ren underhållning, men vi kommer samtidigt att fortsätta att utveckla det klassiska dramat i P1.

LÄS OCKSÅ: Cirkeln-författaren gör mystisk thriller i radio

Det manus Suzanne Osten regisserar var från början ett filmmanus i ett tänkt samarbete med Kurosawa och Fellini. Bergman var den ende som skrev klart. 
Det blir två spännande temperament som möts.
I P1 sänds också ett drama av Marie-Lousie Ekman, specialskrivet för Jan Malmsjö och Marie Göranzon.

Flera debutanter i radiosammanhang presenteras även bland dem Nicolas Kolovos vars Himmel över Göteborg och Bananhuset spelats på Angereds teater.
– Vi vill öppna dörrarna till nya röster och nya påståenden om vad drama är.

Årets sommarlovsföljetong för unga är Michael Endes Den oändliga historien, regisserad av Andreas Öhman som bland annat regisserat filmen I rymden finns inga känslor och med bland andra Jonas Karlsson, Shima Niavarani och Happy Jankell, i rollerna. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.