Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rørvik & Moursund | Bockarna Bruse på badhuset

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bilderbok

Bilderbok

Bjørn F Rørvik (text) Gry Moursund (bild) | Bockarna Bruse på badhuset

Översättning: Pija Lindenbaum

Lilla Piratförlaget

Stor och stark vinner inte alltid – ofta är det bättre att vara smart.

Folksagan om bockarna Bruse nedtecknades i Norge på 1800-talet. I Bjørn F Rørviks och Gry Moursunds Bockarna Bruse på badhuset har historien moderniserats. På väg till vallen, där de brukar äta sig feta på våfflor, får de tre bockarna syn på skylten ”Badhus 200 m”. De beslutar sig för att gå dit. Efter förhandlingar om priset och lån av badkläder i kvarglömt-lådan ställer de sig i kö till rutschkanan. Men trollet, som påminner om lakritstrollet i Pellefant, vill också bada. Plötsligt dundrar han in, vägrar att betala och att duscha först och hoppar bomben så att möss, renar och gäddor far åt alla håll.

När trollet siktar på en åktur i rutschkanan tar haren i kassan mod till sig och förklarar att han måste uppföra sig och vara snäll, annars får han gå därifrån. Då sätter han sig under trappan upp till rutschkanan i stället och den klassiska scenen då den ena bocken efter den andra trippar över honom utspelas. Den minsta bocken först, mellanbocken sedan och den största sist. Men i denna saga stannar inte den största bocken för att slåss. I stället lockar han trollet efter sig. När trollet är på väg ner för rutschkanan i en hiskelig fart riktar bocken om den så att trollet flyger ut genom fönstret och försvinner. Slugt, men likafullt våldsamt för trollet som sedan syns kura ilsket, helt bandagerad, under sin bro.

Bockarna Bruse i badhuset är naivistiskt tecknad och även berättarstilen får mig att tänka på ett mindre barns sätt att göra en etablerad saga till sin. Det är galet och färgsprakande men inte så mycket mer än en rolig bagatell.