Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anton Hagman fick fler röster men hamnade trots det efter Ann-Louise Hanson i Melodifestivalens fjärde deltävling.

Röstsystemet sänkte Hagmans placering

Det nya röstsystemet påverkade placeringarna i den fjärde och sista delfinalen i Lidköping. Trots fler röster hamnade Anton Hagman bakom Ann-Louise Hanson.

Det nya röstsystemet gav för första gången tydligt utslag under den fjärde och sista deltävlingen i Lidköping. Anton Hagman som tävlade med låten "Känner dig" hamnade på en sjätteplacering trots att han enligt antal röster hade kommit på en femteplats.

- Det är bara att acceptera. Så funkade systemet i år och jag får spela efter tävlingens regler. Det är bara att bita i det sura äpplet, säger Anton Hagman till TT.

Rösträkningen visar att Anton Hagman fick 601 113 röster och Ann-Louise Hanson 583 995 röster, enligt SVT:s expertblogg.

TT: Vad tänker du om det?

- Jag tänker inte så mycket på det. Jag är bara glad att min låt är ute nu och att folk har fått höra den.

SVT gjorde om röstningssystemet i år. Möjligheten att rösta via sms togs bort samtidigt som apprösterna delades in i sju olika åldersgrupper, där varje grupp fick lika många poäng var att dela ut. Det innebär att om en artist får väldigt många röster från en ålderskategori så påverkar det ändå inte resultatet.

Telefonrösterna räknas dock in i en egen grupp.

- I de lägre åldrarna röstar man mycket mer intensivt än vad man gör i de högre åldersgrupperna. Det har startat en diskussion huruvida barn och ungdomar styr tävlingen och det ville vi göra någonting åt, sade Anette Helenius, projektledare för musiktävlingen till TT tidigare.