Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röster om Tranströmer

Litteraturvärlden ger sin syn på pristagaren.

- Det var på tiden att Svenska Akademien bet huvudet av skam och gav priset till Tomas Tranströmer, trots att han är svensk. Jag blev helt enkelt väldigt glad över beskedet. Dels för att Tomas Tranströmer är en stor diktare, det har länge varit väntat att han skulle få priset, dels för att jag känner Tomas som person och tycker mycket om honom. Jag var på en diktafton en gång och introducerade Tomas, Joseph Brodsky och Seamus Heany och nu har alla fått Nobelpriset, det känns fantastiskt.

TUVA KORSSTRÖM, journalist och före detta kulturchef på finska dagstidningen Hufvudstadsbladet

- Jag antar att Svenska Akademien har våndats lite inför beslutet att ge priset till en svensk, men det var verkligen på tiden att Tomas Tranströmer fick priset. Givetvis kommer det att riktas kritik mot beslutet, det gör det alltid, men för alla som någon gång har läst Tranströmer var det inget kontroversiellt besked. Tomas Tranströmer är en av vår tids största diktare och tillsammans med min personliga favorit Don DeLillo en av de 20–30 personer som ofta nämnts som pristagare.

JAN KJAERSTAD, författare

- Det är underbart! Känslan är den som när det gått väl för någon i familjen. Som när en kamp är vunnen. När jag var ung och drömde om att bli poet var Tranströmer egentligen den ende som kunde ge mig styrkan och modet att själv skriva. Han är innerlig och berörande men samtidigt enkel. Tranströmer är folklig på det allra finaste sättet.

MARCUS BIRRO, författare

 - Jag har läst allt han gett ut! En gång i tiden skrev jag faktiskt en studentuppstas om en av hans diktsamlingar och jag blev otroligt glad när jag hörde beskedet. Tomas Tranströmer är översatt till så många språk och är nog en av våra mest kända författare, vid sidan av Stieg Larsson. Detta är en stor dag för alla Tranströmälskare.

SUZANNE OSTEN, dramatiker och regissör

- Den första känslan, var "ÄNTLIGEN!!!". Det här ett erkännande för Tomas, inte minst i Sverige. Jag tror att det har legat honom i fatet att han är svensk, det blev en del tråkiga reaktioner efter det att Eyvind Johnson och Harry Martinson delade priset 1974. Men den här gången är det bara glädje från alla. Tomas är ju något av en modern, svensk nationalpoet. För förlaget innebär det förstås att vi trycker igång med nya upplagor för att möta efterfrågan. Men nu ska jag ut och fira med en god middag.

EVA BONNIER, förlagschef som ger ut Tomas Tranströmer

- Jag är väldigt glad och stolt över att vår mest framstående svenske diktare, som med rätta funnits med i spekulationerna i många år, äntligen belönats med Nobelpriset i litteratur. Som så många andra har jag beundrat och berörts av Tomas Tranströmers diktning. Det är ett unikt författarskap som givit ett bestående avtryck i världslitteraturen.

LENA ADELSOHN LILJEROTH, kulturminister

- Äntligen! Tomas Tranströmer är utifrån sin gärning en oerhört värdig pristagare. Jag läser hans verk med stor behållning och är väldigt glad över att han äntligen fick priset.

SUSANNA ALAKOSKI, författare

- Det här är första gången som Gert Fylking inte kan ropa sitt "Äntligen" med ironisk ton. Tranströmer är oerhört förtjänt av detta pris, han är över tiden en av de allra främsta.

BENGT GÖRANSSON, fd kulturminister

- För en gång skull är det på sin plats att ropa äntligen! Jag har hoppats så länge på det här att jag hade slutat hoppas. Tranströmer hade helt klart oddsen emot sig. Det är modigt och häftigt av Svenska akademien att våga ge priset till en svensk poet. Jag hoppas att detta blir ett kommersiellt genomslag för Tranströmer och att jag får dela honom med fler nu. Tranströmers storhet ligger i att han inte är svår. Man behöver inte ha en massa förkunskaper när man läser hans lyrik, han inkluderar alla. När jag läser Tranströmer känns det som att han vrider om mitt inre medvetande flera varv.

ALEX SCHULMAN, författare

- Jag är jätteglad – inte för att han är svensk utan för att han är en väldigt bra poet. Han är enkel att läsa, men det är ett helt universum att fundera över i de frågor han tar upp i sin poesi – om människor, om liv och död. Det är metaforer man kan bära med sig jämt.

ÅSA LINDERBORG, kulturredaktör Aftonbladet

- Jag är glad och stolt att Tomas Tranströmer tilldelats Nobelpriset i litteratur. Jag vet att många länge har hoppats på detta.

FREDRIK REINFELDT, statsminister

- Det är härligt, en stor dag! Han har ett bildspråk och en karghet som tilltalar mig mycket. Han har ett universellt språk där hans musikaliska förmåga lyser igenom.

HÅKAN JUHOLT, partiledare socialdemokraterna

- Jag har precis kramat om Nobelpristagaren, det är underbart att denne fantastiske diktare äntligen får priset. Han är en diktare i absolut världstoppklass och det är närmast märkligt att Akademien inte har belönat honom tidigare med tanke på den stora påverkan han har haft på internationell diktning.

YUKIKO DUKE, kulturjournalist och nära vän till familjen Tranströmer

- Jag sitter just nu och skriver brev till Tomas och det börjar jag så här "Äntligen kommer det som vi väntat på så länge". Det är gammal vän till mig, i synnerhet i ungdomen, och det var synnerligen välförtjänt. Vi är alla så glada.

BO GRANDIEN, författare, konstvetare och barndomsvän till Tranströmer.

- Det känns fantastiskt roligt att Akademien vågar välja en svensk författare. Många trodde nog att de skulle vara rädda för att det skulle uppfattas som provinsiellt. Personligen hade jag föredragit Assia Djebar eller Adonis, det hade varit en fin symbol med tanke på den arabiska våren. Nu känns det lite som det gjorde förra året, man har valt någon som egentligen kunde ha fått priset för tio år sedan, någon man kan stryka på listan över dåliga samveten.

RAKEL CHUKRI, kulturchef Sydsvenskan

- Det är ett stort ögonblick, ett historiskt ögonblick för Sverige. Den senaste svenske Nobelpristagaren var Harry Martinson 1974 och den traumatiska upplevelsen som präglat Akademien är bruten nu. Det är extra glädjande att det är Tranströmer som är Nobelpristagaren – men det har dröjt för länge, han borde ha fått det för 20 år sedan. Jag vet att Adonis kommer att bli oerhört glad för det här också, men just nu ligger han på sjukhus efter en operation och är svår att nå.

HAMADE KASSE, som tillsammans med Adonis översatt Tranströmer till arabiska

- Det är väldigt roligt. De rum som hans dikter skapar genom hans metaforer och formuleringskonst är enormt öppna, tillgängliga och spännande. Hans diktning är oerhört berikande och han läses flitigt i Norge, inte bara av oss poeter.

ARNE HUGO STÖLAN, lyriker och litteraturkritiker på norska Verdens Gang

- Ser man till den litterära insatsen är Tranströmer verkligen en stor poet, en betydande poet, som haft stort inflytande på poesin inte bara i Sverige utan hela Europa och hela världen. Det är ett väldigt rätt beslut av Svenska Akademien.

IGOR PANIN, på anrika ryska litteraturtidskriften Literaturnaja Gazeta

- Han är utan tvekan Skandinaviens största i sin generation. Han är en mästare på formuleringar och han gör det på ett sätt som ingen annan kan mäta sig med.

JACOB LEVINSEN, litteraturredaktör Jyllands-Posten

- Äntligen! Jag är tämligen säker på att om du ringer runt till författare i Norge så får du ett unisont hurra. Han är helt speciell, jag läser inte så många poeter faktiskt, men Tranströmer har jag läst sedan 1980-talet när jag jobbade i bokhandel. Jag kan många av hans dikter utantill. Jag är överraskad, men ändå inte överraskad, om du förstår vad jag menar.

PER PETTRSON, norsk författare och vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2009.

Och också på twitter flödade kommentarerna.

"Tomas Tranströmer har förresten lägenhet i samma hus som vi. Det är så nära ett nobelpris någonsin kommer att komma mig."

Jonas Gardell, författare

"Åh, vilken glädje! Att Tomas Tranströmer vann. Litteraturpris."

Sofia Arkelsten, partisekreterare (M)

"Två intressanta detaljer om Tranströmer: han är även psykolog i ett ungdomsfängelse, och god vän med Robert Bly."

Scott Heller, litteraturredaktör på New York Times

"Tomas Tranströmer är förmodligen det sekulariserade Sveriges mest nyttjade själasörjare. Ibland för finstämd och len. Men helt omistlig."

Tomas Andersson Wij, artist

"Under mina – rätt jobbiga – utkomstår var, för övrigt, Vermeer av Tranströmer den viktigaste dikten i mitt liv."

Johan Hilton, journalist och författare

"Att Tranströmer vann visar att tjat går hem. Kanske värt att fortsätta tjata om Oates, då."

Unni Drougge, författare

"Damn! Tranströmer! Jag har ju faktiskt ett gäng verk av honom hemma. Lästa och omtyckta."

Henrik Rydström, fotbollspelare i Kalmar FF och kulturskribent på Barometern.

"FLASH! Hamréns hjärta lättare. Efter att Tranströmer tackat ja till vänsterbacksplatsen väger varje kilo bara sjuhundra gram."

Niklas Strömstedt, artist och programledare

Bild: Bild: Fredrik Persson
Bild: Bild: Fredrik Persson
Bild: Bild: Fredrik Persson
Bild: Bild: Fredrik Persson
Bild: Bild: Fredrik Persson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.