Röster om Hasse Alfredson: "Har gett oss så oerhört mycket"

ANNONS
|

– Det är så oerhört ledsamt. Jag har förstått att han har varit dålig under en tid och jag tänker på familjen. Det skakar om en när någon som alltid har funnits där rycks bort. Men samtidigt kommer han ju alltid finnas kvar, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister till GP.

Som 70-talist har hon vuxit upp med Blommig falukorv och Svea Hund och lp-skivorna med HasseåTage gick varma hemma.

–Jag är så tacksam att få leva i ett land där det funnits en människa som Hasse. Han har gett oss så oerhört mycket som vi nu har att förvalta och fortsätta påverkas av, säger Alice Bah Kuhnke.

ANNONS

Hennes egen Hasse Alfredson-favorit är dock hans mörka film Den enfaldige mördaren.

–Det är en av få filmer som jag kan alla repliker ur, jag har sett den så många gånger. Den har också ett stort mörker, man både skrattar och gråter och skakas om, säger hon.

"En oerhörd respekt för honom"

Bah Kuhnke har träffat Hasse Alfredson några gånger i livet, bland annat i SVT-korridorerna på 90-talet, då hon var ung och precis börjat jobba med tv.

–När Hasse var i huset gick ryktet snabbt. Man visste vilka i huset som hade jobbat med honom. Man hade en oerhörd respekt för honom. Han var alltid sympatisk och trevlig, men med stor integritet. Han var nog medveten om sin enorma påverkan.

–Det är ju ofattbart, både att han har lämnat oss, men också allt det han åstadkom under sin tid på jorden. Det är i sanning så oerhört stort det han har gjort. Att var så begåvad inom så många olika gebitborde ju inte vara möjligt, säger Alice Bah Kuhnke.

LÄS MER:Hans "Hasse" Alfredson är död

LÄS MER:Familjens ord efter legendarens död

Påverkade flera generationer komiker

Författaren Viveca Lärn hade också förmånen att få träffa Hasse Alfredson.

– Jag hade glädjen att få sitta bredvid Hans på en tv-fest i Malmö för några år sedan. Det var fantastiskt. Han underhöll mig hela kvällen med otroliga berättelser om sitt liv, säger hon till GP.

ANNONS

– Det är en stor förlust. Jag tillhör en generation som växte upp med HasseåTages revyer, deras politiska engagemang och deras författarskap.

Hasse Alfredson har också påverkat flera generationer komiker.

– Han är en av anledningarna till att jag håller på med det jag gör. Vi hade Lindeman på lp-skivor hemma. Jag repade in sketcherna och körde för vännerna på skolgården. Det blev en sorts informell skola. Tiffany Persson hade kunnat vara dotter till Lindeman, säger komikern Anders Jansson till GP.

Tillsammans med Johan Wester bildadeAnders Jansson humorgruppen Hipp Hipp och de var väldigt inspirerade av HasseåTage.

– De stod också för saker som vi alltid försökt förmedla, någon form av folkbildning och intellekt, utan att vara elitistiska. De såg en stolthet i att vara folkliga och de ville verkligen nå fram till många människor.

LÄS MER:HasseåTage kommer att leva för alltid

En gång fick Hipp Hipp-killarna följa med Alfredson hem till trädgårdeni Tomelilla, ett minne som Anders Jansson bevarar i sitt hjärta.

– Han var ju lite introvert, nånting jag kan känna igen mig lite i, att man inte vill gå runt och mingla. Men när jag och Johan hade fått vår rumpor avgjutna i betong i Tomelilla hängde vi med honom hem och drack kaffe och diskuterade den konstnärliga processen. Det var en jättefin stund.

ANNONS

Även Knut Agnred från Galenskaparna och After Shave har varma minnen av Hans Alfredson.

– Jag blev verkligen ledsen när jag fick höra om hans bortgång. Vi träffades ett antal gånger under åren, och han var alltid trevlig, spirituell, generös med omdömen och förstås otroligt rolig, säger han till GP.

– Alla Hasses storheter behöver inte beskrivas, de är inetsade i oss alla sedan många år. Sverige blir verkligen tråkigare och gråare utan denna förebild som inte går att ersätta.

"Tage ler i sin himmel - nu får han sällskap"

Programledaren Lasse Kronér nåddes av beskedet om Alfredsons bortgång under en utlandsresa.

– Jag är helt tagen av beskedet, såklart. Det är min barndom, min humor, allt som jag älskat på en scen som försvinner med honom. Den enda som ler idag är Tage i sin himmel som får sällskap, säger han till GP.

För den yngre generationen är HasseåTage inte en lika självklar källa till inspiration och skratt.

– Min pappa älskar Lindeman och har alla skämt på cd, så nu får jag ta en tripp hem till honom och lyssna på dem, även om skämten är helt obegripliga för en komiker född 1987, säger Emma Knyckare.

– Själv har jag som mest uppskattat Hasse som ciggsmugglaren Ruskprick i barnfilmen Saltkråkan. Han var så hård mot ungarna. Det var kul!

ANNONS

Nedan följer ett axplock av alla kommentarer i sociala medier om Hasse Alfredson:

Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på Twitter.

Liberalernas partiledare Jan Björklund på Twitter.

Operasångerskan Malena Ernman på Twitter.

Journalisten Alexandra Pascalidou på Twitter.

Programledaren och journalisten Steffo Törnquist på Instagram.

Före detta höjdhopparen Stefan Holm på Twitter.

ANNONS