Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Eva Röse får kulturpriset Läkerol voice of the year för sitt engagemang i #tystnadtagning. Arkivbild.

Röse: "Sa att jag inte kunde ta emot priset"

Eva Röse utses till Läkerol Voice of the year – och Hédi Fried får juryns hederspris.

Läkerol Voice of the year är ett kulturpris som går till en person som med hjälp av sin röst utmärkt sig för en bredare publik. I år tilldelas priset Eva Röse, på grund av sitt bidrag till metoo-debatten som en av förgrundsgestalterna i skådespelaruppropet #tystnadtagning.

"Hon tilldelas priset för att ha använt sin kompetens och position till att med sin röst representera många i ett viktigt ämne gentemot en bred publik", lyder motiveringen.

"En förebild"

I samband med prisets tioårsjubileum delar juryn även ut ett hederspris, som går till Hédi Fried, "för att ha ägnat sitt liv åt att sprida kunskap om förintelsen och för att under decennier ha föreläst landet runt om andra världskrigets grymheter. Hédi Fried står upp mot rasism i alla former, något som i dag, tyvärr, känns viktigare än någonsin".

- När jag fick veta att jag skulle få priset sa jag att jag inte kunde ta emot det, jag måste ge det direkt till Hédi. Men sedan förklarade de att hon kommer att få hederspriset, så det är enbart därför jag kan acceptera och ta emot det. Hon är en stor förebild för mig, säger Eva Röse.

#Tystnadtagning blev startskottet till att flera olika branscher i Sverige organiserade sig under #metoo-debatten. Röse har diskuterat frågan på såväl egna kanaler som under sitt tal på filmfestivalen i Cannes.

"Bryta tystnadskulturen"

TT: Vad är det som driver dig i den här frågan?

- Det är en global rörelse för mänskliga rättigheter, det kändes självklart att vi ett måste bryta en tystnadskultur som är förödande och inse att det är många, överallt, timme efter timme, minut för minut, som är drabbade, säger Eva Röse.

TT: Har det någon gång varit jobbigt att stå upp för den här frågan?

- Nej, aldrig jobbigt. Ibland kan man bli frustrerad när man märker att folk förminskar frågan eller kidnappar frågan till att det handlar om falska vittnesmål. När man känner att man blir "hijackad" på ett sätt som är absurt och orättvist, men då får man bara “kill them with fierce kindness and facts". Man får helt enkelt vara väldigt påläst, säger Eva Röse.