Röhsskas chefer sågar sin personal

ANNONS
|

Det är kulturdirektör Anna Rosengren som gett de sedan i maj tillförordnade museicheferna Annika Johansson och Christa Törn-Lindhe i uppdrag att skriva en sammanställning över den psykosociala arbetsmiljön på Röhsska museet.

Över ett par, tre sidor berättar cheferna i ett öppet brev om hur de upplever det dåliga arbetsklimatet på museet.

De vittnar om en personal som motarbetar – vissa genom att hota, göra miner, smutskasta, sjukskriva sig efter konflikter, andra genom att agera undvikande och inte kommunicera alls. De skriver att många medarbetare visar ett omoget beteende, att de överlag är mycket problematiserande och icke lösningsorienterande och saknar förmåga att arbeta självständigt. Texten har gått ut som ett öppet brev till alla medarbetare på Röhsska.

ANNONS

– Vi vill vara öppna med vad vi kommunicerar till förvaltningschefen. Det är bra att berätta och inte hemlighålla någonting, säger Christa Törn-Lindhe.

Men hela personalen pekas ju ut? Hur tänker ni kring det?

– Det har jag inte tänkt så mycket på, inte mer än att vi försökt att vara så beskrivande som det går, utan att peka ut någon. Det är svårt.

Enligt Christa Törn-Lindhe har reaktionerna på brevet varit blandade bland Röhsskas medarbetare.

– Många är positiva till att vi tar tag i det här, att vi vill arbeta för en långsiktig och hållbar arbetsmiljö, medan andra blir ledsna och reagerar kraftigt.

De GP talar med tillhör de senare. Ingen ställer upp med namn.

– Jag skulle säga att 95 procent av oss är chockade, säger en medarbetare.

– Vi vet inte hur vi ska kunna gå vidare när vi i personalen, alla över en kam, blir så nedsablade på detta aggressiva, minst sagt märkliga sätt, säger en annan.

ANNONS

Enligt skyddsombudet Eva K Halleröd (fackförbundet Vision) har många reagerat kraftigt på brevet. Hon kallar hanteringen oprofessionell, förklarar att man aldrig kan börja en psykosocial utredning med att anklaga personalen, hota den, ägna sig åt härskarteknik. Hon nämner en mening, brevets sista, som exempel:

"Vissa medarbetare fungerar trots den besvärliga arbetsmiljön bra och gör ett gott arbete. Andra som inte fungerar nu skulle förmodligen både må bra och prestera mycket bättre på en annan bättre fungerande arbetsplats."

– Jag undrar vart man vill komma? Vill man göra sig av med personal?

Att brevet spridits öppet är illa, men än värre är att kulturförvaltningens ledning ställer sig bakom innehållet, anser Eva K Halleröd.

– Det man gör är jätteallvarligt. Personalen känner sig maktlös, vem ska de vända sig till?

Förvaltningschefen Anna Rosengren konstaterar att presentationen kunde ha gjorts på ett bättre sätt – förslagsvis genom ett förberedande samtal – men att hon har fullt förtroende för de båda cheferna.

ANNONS

– Bilden som presenteras är Annika Johanssons och Christa Törn-Lindhes upplevelse. De berättade för mig att de ville vara öppna, men inte hur det skulle gå till. Det är dock bra med transparens. Det viktiga nu är att vi inte fastnar i hur bilden förmedlats, utan tar till oss den.

Sammanställningen är en del av en större nulägesanalys av museet som görs i höst.

– Arbetsmiljön har varit dålig länge. En arbetsmiljöundersökning från 2003 visar att det var samma problem då som nu, säger Anna Rosengren.

Därför ska museets resurser gås igenom, liksom vilka insatser som gjorts de senaste tio åren och vilka effekter de fått eller inte fått. Det finns också tankar på att göra intervjuer med Röhsskas personal i samband med Göteborgs stads stundande NMI-undersökning.

- Vi måste komma tillrätta med problemen på Röhsska en gång för alla, säger Anna Rosengren.

Läs också: Göteborgs museichefer: En ohållbar situation

ANNONS