Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röhsska stänger på tisdagar

Röhsska museet kommer att hålla stängt för besökare två dagar i veckan. Orsaken är ekonomiska problem och en ambition att åter öppna den östasiatiska utställningen som varit igenbommad i flera år.

Av tradition är museerna i Göteborg stängda på måndagar. Röhsska museet tar nu ännu ett steg och kommer att hålla stängt även på tisdagar från och med 1 juni och resten av året. Det beslutade kulturnämnden i tisdags.


Detta kommer att frigöra 200 000 kronor för museet i form av insparade kostnader för timvikarier. De pengarna vill museet använda till fortsatt renovering av först och främst den östasiatiska basutställningen på plan 3 men i förlängningen även till 1700-talsutställningen på plan 2, som båda varit stängda i flera år. 


- Det har inte bara ett ekonomiskt syfte. Detta frigör även tid så att vi kan lägga kraft på att iordningsställa vår östasiatiska utställning. Vi vill ha ett öppet och tillgängligt museum, säger Susanne Erixon, museichef på Röhsska.

Renoveringen av de båda utställningarna påbörjades 2014 men finansieringen var då inte helt klar och arbetet avstannade bland annat på grund av bristande resurser.
Målsättningen var att återinviga en del av den östasiatiska utställningen till Röhsskas 100-årsjubileum i september i år, vilket inte längre är möjligt, men när museet nu håller stängt en extra dag i veckan räknar man med att kunna öppna under nästa år.

Är det där ditt fokus kommer att ligga under året?
-Ja, absolut. Min målsättning är att arbeta för att plan 3, den östasiatiska utställningen, ska kunna öppna i början av 2017.

Enligt kulturnämndens beslut kommer Röhsska museet även att flytta sin öppna kväll från tisdag till onsdag, då stans övriga museer också har kvällsöppet.