Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På nya albumet "Ruins" har First Aid Kit tagit kliv både bakåt och framåt, rent musikaliskt. "Vi vågar ha elgitarr och 80-talskeyboards nu. Grejer som vi hatade förut har vi släppt in och det är skitkul", säger Johanna Söderberg, till höger, som utgör First Aid Kit tillsammans med Klara Söderberg.

Råare First Aid Kit efter kriserna

First Aid Kit är tillbaka. Efter en lång paus, "en massa terapi" och ett uppbrott kommer nu albumet "Ruins".

Det är snart fyra år sedan First Aid Kit gav ut sitt senaste album "Stay gold". Tiden rinner lätt i väg när man är ett band som har hela världen som arbetsplats men den här gången handlade det inte bara om ändlöst turnerande.

Klara och Johanna Söderberg behövde vila.

- Vi slutade turnera för att vi var så jäkla trötta och behövde en paus, så vi sa att vi tar sex månader ledigt. Under den tiden bodde jag i England, vi sågs inte på flera månader och gjorde annat för att vi behövde det, säger Klara Söderberg.

Tiden före pausen var intensiv. Storbolagsdebuten "Stay gold" gick bara bättre och bättre och First Aid Kit hade svårt att tacka nej när erbjudandena haglade.

- Det är skitsvårt för det är så mycket som är så kul och ärofyllt samtidigt som man kanske inte orkar. Det är väl något som vi har kommit till insikt om nu, det viktigaste är att vi mår bra. Annars är det inte värt någonting, säger Klara Söderberg.

"Kan vara destruktivt"

Mot slutet av "Stay gold"-turnerandet mådde systrarna inte alls bra. För första gången kändes det jobbigt att vara ut och spela – de berättar om sammanbrott före konserter och hur de låg och grät på logegolv.

- Det handlade också om brist på kommunikation. Klara mådde sämre än vad jag gjorde och sa ingenting till mig så jag bara pushade på. Jag är en väldigt karriärdriven person på ett sätt som kanske kan vara destruktivt. Så vi gjorde mer än vad vi kanske orkade, säger Johanna Söderberg.

Att de är syskon spelade in. De har haft olika roller i sin relation sedan barndomen som inte har varit "jättehälsosamma" och som de har behövt jobba med.

- Vår relation var inte så dålig att det var så här "hej då, nu syns vi inte mer". Men det gick nog så långt för att vi är syskon, man pushar varandra lite hårdare för att man är familj, man har inte samma gränser, säger Johanna Söderberg.

TT: Har ni lärt er något av det här då?

- Ja, absolut. Jag har ju gått i en massa terapi och har lärt mig att lyssna på mig själv och känna av mina gränser. Det är väldigt viktigt så att jag kan kommunicera det så att det inte blir som det blev förra gången, säger Klara Söderberg.

"Rå känsla"

Arbetet med nya albumet påbörjades direkt efter pausen. First Aid Kit reste till Los Angeles i april 2016 för att spela låtar och inspelningarna gjordes sedan i januari 2017.

Redan från start stod det klart att de ville att den nya skivan skulle bli ett slags motreaktion på deras förra album.

- Vi tyckte att "Stay gold" var en väldigt vacker och elegant skiva men vi kände att det skapades en liten distans till lyssnaren. Nu ville vi komma närmare. Lite som våra första skivor som vi spelade in hemma med vår pappa, det fanns en rå känsla i det som också finns när vi spelar live. Så vi ville spela in mycket live, det skulle inte vara tusentals tagningar och varenda fras skulle inte klippas till så att den blev perfekt, säger Johanna Söderberg.

Uppbrottsskiva

Nya albumet "Ruins", som släpps den 19 januari, är inspelat tillsammans med producenten Tucker Martine som tidigare har jobbat med My Morning Jacket och Modest Mouse. Och det är inte bara musiken som är råare – även texterna har förändrats.

- Det var en ganska jobbig period när vi åkte för att skriva. Jag hade precis gjort slut med min pojkvän så det var lite skakigt och jag kände att jag bara skrev för mig själv, för att undersöka och få perspektiv på allting. Många frågar om det inte är jobbigt att vara så öppen men det känns faktiskt inte så. Det är inga personliga detaljer, det är en universell grej. Så det känns inte för naket. Bara lagom, säger Klara Söderberg.