Röhsska. Arkivbild: Elisabeth Alvenby
Röhsska. Arkivbild: Elisabeth Alvenby

Röhsskakonflikten: Facken anmäler Göteborgs stad

Facken anmäler nu Röhsskas arbetsgivare Göteborgs stad till Arbetsmiljöverket. Av skrivelsen framkommer bland annat att Röhsskas sommarvikarier ombads vara klädda i svart och vitt.

ANNONS
|

På fredag vid lunchtid skickade representanter för fackförbunden Vision, Saco och Kommunal som tidigare aviserat en framställan enligt arbetsmiljölagens sjätte kapitel paragraf sex.

Läs mer:Facket om Röhsskas chef"Hon beter sig respektlöst"

Skrivelsen sändes i två exemplar: ett till Arbetsmiljöverket och ett till museipersonalens arbetsgivare Kulturförvaltningen i Göteborg, och dess direktör Anna Rosengren.

Bland annat kräver fackförbunden ett stopp för kränkningar mot fackliga ombud på Röhsska av den sort de hävdar har ägt rum. De inskärper att arbetsgivaren bör följa gemensamt överenskomna lagar och samverkansavtal, och hänvisar till specifika regler för organisatorisk och social arbetsmiljö.

Läs mer:Politikerna tiger om Röhsska

ANNONS

Facket vill få svar på ”hur arbetsgivaren ska säkerställa att museichefen får den kunskap som behövs för att följa stadens processer”. De vill också veta hur arbetsgivaren tänker arbeta med den psykiska ohälsan hos personalen som närmast blivit något som ”sitter i väggarna”

Läs mer:Röhsskas personal blickar framåt

Av de bilagor som medföljer anmälan framgår bland annat att nuvarande chefen på Röhsska Susanne Erixon har ställt krav på sommarvikariernas klädsel. ”Nertill enfärgat svart/mörkgrått och upptill vitt eller svart.”

Läs mer: Röhsska stängdes - och öppnades igen samma dag

Vilken klädsel som tolereras och inte på Röhsska är dessutom ovanligt detaljstyrd: ”Öppna skor kan vara okej men inte modell flip-flops” Klädråden från Susanne Erixon avslutas med orden ”Ett allmänt intryck av hel och ren” och sedan en smiley med ett blinkande öga.

Ingrid Norrman:"Vem kan rädda den stackars hundraåringen?"

De fackliga företrädarna är skarpa i sin enhälliga kritik av arbetsmiljön på Röhsska. Bland annat skriver de så här: ”Vi ser att problematiken under den senaste tiden har eskalerat och att vi utifrån detta har fått ett antal sjukskrivningar. Man måste ta situationen på allvar så att det kan skapas en arbetsplats för alla på Röhsska.”

Ett axplock bland kraven:

ANNONS

Att arbetsgivaren får kunskap kring det ansvar gällande arbetsmiljö som krävs och som också delegerats.

Att arbetsgivaren tar ansvar för de regler man vill skapa så att dessa följer gällande lagstiftning. Se ”klädkoder”

Att arbetsgivaren redogör för hur man skall få stopp på de kränkningar mot fackliga som pågår på Röhsska. Att få kunskap om våra olika roller!

Att arbetsgivaren redovisar hur man skall ta ansvar för att skapa en trygg och säker arbetsplats, för alla medarbetare på Röhsska museet.

GP har sökt Anna Rosengren för en kommentar.

Fotnot: Arbetsgivaren Göteborgs stad har osedvanligt kort tid på sig att inkomma med sitt svar. Har de inte gett raka besked angående konkreta åtgärder senast den 27 september så aktiveras istället Arbetsmiljöverket som får ta ställning i ärendet.

ANNONS