Röda sten får gata i serieform

Konstnären Francesc Ruiz håller på att bygga en tecknad gata utanför Röda Sten konsthall. Han är en av konstnärerna i Göteborgs konstbiennal som invigs på lördag.

ANNONS
|

Himlen är grå och ett fjäderlätt duggregn faller över Röda sten, biennalens centrum.

Utanför konsthallen står två rader med containrar mittemot varandra. De bildar en 25 meter lång gata, väggarna på den ena sidan täcks av svartvita bilder av sådant som kan finnas på en gata i Göteborg, affärer, bankomat, brevlåda, gym, myndigheter, affischer. På asfalten mellan dem ligger vita skivor med fler tecknade gatuelement uppklistrade. Den andra sidan står på tur att förvandlas men den regniga onsdagen har gjort att processen men blivit lite försenad.

– Vilket väder alltså. Jag vet inte om vi blir klara till pressvisningen men till vernissagen är det helt säkert klart, säger Francesc Ruiz.

ANNONS

Det brukar alltid vara lite hektiskt inför en vernissage, men han verkar lugn. Vi går in i konsthallen och försöker hitta en lugn vrå att prata, i restaurangen blir vi bortkörda, i utställningsrummet intill pågår ett bullrigt förberedelsearbete, men en vänlig själ visar in oss i verkstan där en workshop snart ska börja.

"Teckningar har inga gränser"

Francesc Ruiz är född 1971, hans intresse för serier väcktes i tolvårsåldern. Hans tre år äldre storebror hade alla möjliga vuxenserier. Det var 1980-tal och serieboomen var som störst. I Spanien fanns dessutom en nyväckt lust att skapa nytt och spränga gränser efter Francos diktatur.

Han började snart rita egna avantgarde-serier, på konsthögskolan fortsatte han sedan att utforska serieformen som konstnärligt verktyg. Han har hållit sig nära serieteckningen i olika former sedan dess.

– Teckningar har inga gränser, vad som helst kan hända.

Han läser fortfarande serier, idén till The Street kommer från en serie där själva gatan är superhjälten. Gatan löser alla problem, erbjuder trygghet och allt annat du kan behöva.

I våras vandrade han omkring i Göteborg, bland annat i Hammarkullen, Biskopsgården, Majorna. Då upptäckte han torgen. En struktur som fanns i alla stadsdelar, en plats där olika utbud var samlade vägg i vägg. Service, livsmedelsaffärer, myndigheter, asiatiska restauranger, gym. En mångfald som finns i alla större städer men som kan se lite olika ut. Francesc Ruiz förvånades till exempel över alla skomakerier som finns här. Torgen blev sedan inspiration till The Street.

ANNONS

– En gata liknar en serie, skyltfönster ligger sida vid sida, precis som rutorna i en serie. Det blir som en inbjudan att läsa gatan och vad den berättar om människorna.

Först utställningen utomhus

Han hade först tänkt att The Street skulle ligga i närheten av Kvibergs marknad, någonstans mellan en parkering och en skogsdunge. Tanken var att gatan skulle kräva en resa ut från city, en sorts pilgrimsresa, och ligga på en plats man inte väntade sig, men det blev för krångligt med alla tillstånd och nu är han trots allt nöjd med placeringen vid Röda sten.

Det är första gången han bygger en installation utomhus, men han hoppas kunna fortsätta projektet med nya varianter av The Street i andra städer.

Till utställningen hör också verket Pocket, ett häfte, litet nog att få plats i fickan, med serier som innehåller information om var man kan hitta The Street och med budskapet att gatan erbjuder hjälp och trygghet

– Men gatan är inte vad du väntar dig, här finns inget skydd.

Ett tusen exemplar av Pocket ska placeras ut i staden på spårvagnar, bussar och andra ställen.

– Den är som ett lågt mummel, en delad hemlighet. Du kan inte hämta den, den finner dig.

ANNONS

Fakta: GIBCA

Göteborgs internationella konstbiennal invigs lördag 9 september

Curator: Nav Haq

Årets tema: WheredoIendandyoubegin – On Secularity

Vernissage på Röda Sten konsthall och Göteborgs konsthall 11.00–17.00

Invigningstal kl 13.00 på Röda sten av Ann-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelsens ordförande

Mer än 50 konstnärer medverkar

Pågår till och med 19 november

ANNONS