På nya albumet "Ruins" har First Aid Kit tagit kliv både bakåt och framåt, rent musikaliskt. "Vi vågar ha elgitarr och 80-talskeyboards nu. Grejer som vi hatade förut har vi släppt in och det är skitkul", säger Johanna Söderberg, till höger, som utgör First Aid Kit tillsammans med Klara Söderberg.
På nya albumet "Ruins" har First Aid Kit tagit kliv både bakåt och framåt, rent musikaliskt. "Vi vågar ha elgitarr och 80-talskeyboards nu. Grejer som vi hatade förut har vi släppt in och det är skitkul", säger Johanna Söderberg, till höger, som utgör First Aid Kit tillsammans med Klara Söderberg.

Råare First Aid Kit efter kriserna

First Aid Kit är tillbaka. Efter en lång paus, "en massa terapi" och ett uppbrott kommer nu albumet "Ruins".

ANNONS
|

Det är snart fyra år sedan First Aid Kit gav ut sitt senaste album "Stay gold". Tiden rinner lätt i väg när man är ett band som har hela världen som arbetsplats men den här gången handlade det inte bara om ändlöst turnerande.

Klara och Johanna Söderberg behövde vila.

- Vi slutade turnera för att vi var så jäkla trötta och behövde en paus, så vi sa att vi tar sex månader ledigt. Under den tiden bodde jag i England, vi sågs inte på flera månader och gjorde annat för att vi behövde det, säger Klara Söderberg.

ANNONS

Tiden före pausen var intensiv. Storbolagsdebuten "Stay gold" gick bara bättre och bättre och First Aid Kit hade svårt att tacka nej när erbjudandena haglade.

- Det är skitsvårt för det är så mycket som är så kul och ärofyllt samtidigt som man kanske inte orkar. Det är väl något som vi har kommit till insikt om nu, det viktigaste är att vi mår bra. Annars är det inte värt någonting, säger Klara Söderberg.

"Kan vara destruktivt"

Mot slutet av "Stay gold"-turnerandet mådde systrarna inte alls bra. För första gången kändes det jobbigt att vara ut och spela – de berättar om sammanbrott före konserter och hur de låg och grät på logegolv.

- Det handlade också om brist på kommunikation. Klara mådde sämre än vad jag gjorde och sa ingenting till mig så jag bara pushade på. Jag är en väldigt karriärdriven person på ett sätt som kanske kan vara destruktivt. Så vi gjorde mer än vad vi kanske orkade, säger Johanna Söderberg.

ANNONS

Att de är syskon spelade in. De har haft olika roller i sin relation sedan barndomen som inte har varit "jättehälsosamma" och som de har behövt jobba med.

- Vår relation var inte så dålig att det var så här "hej då, nu syns vi inte mer". Men det gick nog så långt för att vi är syskon, man pushar varandra lite hårdare för att man är familj, man har inte samma gränser, säger Johanna Söderberg.

- Ja, absolut. Jag har ju gått i en massa terapi och har lärt mig att lyssna på mig själv och känna av mina gränser. Det är väldigt viktigt så att jag kan kommunicera det så att det inte blir som det blev förra gången, säger Klara Söderberg.

"Rå känsla"

Arbetet med nya albumet påbörjades direkt efter pausen. First Aid Kit reste till Los Angeles i april 2016 för att spela låtar och inspelningarna gjordes sedan i januari 2017.

ANNONS

Redan från start stod det klart att de ville att den nya skivan skulle bli ett slags motreaktion på deras förra album.

- Vi tyckte att "Stay gold" var en väldigt vacker och elegant skiva men vi kände att det skapades en liten distans till lyssnaren. Nu ville vi komma närmare. Lite som våra första skivor som vi spelade in hemma med vår pappa, det fanns en rå känsla i det som också finns när vi spelar live. Så vi ville spela in mycket live, det skulle inte vara tusentals tagningar och varenda fras skulle inte klippas till så att den blev perfekt, säger Johanna Söderberg.

Uppbrottsskiva

Nya albumet "Ruins", som släpps den 19 januari, är inspelat tillsammans med producenten Tucker Martine som tidigare har jobbat med My Morning Jacket och Modest Mouse. Och det är inte bara musiken som är råare – även texterna har förändrats.

- Det var en ganska jobbig period när vi åkte för att skriva. Jag hade precis gjort slut med min pojkvän så det var lite skakigt och jag kände att jag bara skrev för mig själv, för att undersöka och få perspektiv på allting. Många frågar om det inte är jobbigt att vara så öppen men det känns faktiskt inte så. Det är inga personliga detaljer, det är en universell grej. Så det känns inte för naket. Bara lagom, säger Klara Söderberg.

ANNONS
TT

Fakta: First Aid Kit om...

...förutfattade meningar:

- Man känner ju det som kvinna, att man så lätt sätts i fack. Vi har placerats i gulliga folktjejer-facket och så kan man vara i coola rocktjejer-facket, men det finns inte riktigt något mellanting, säger Klara Söderberg.

- Man blir trött på hela den här systerskapsgrejen, att vi ska krama varandra på varje bild och sitta och hålla handen. Det känns lite begränsande och vi vill bort från det. Det var kanske de vi var för tio år sedan, vi lyssnar inte bara på gammal country och folk. Vi har förändrats med tiden och vill att det ska reflekteras i vår musik och vår image, säger Johanna Söderberg,

...att det har gått tio år sedan de slog igenom:

- Det är ofattbart, det har gått så himla fort, och jag tror att vi nu har insett hur små vi var i början för då var väldigt mycket så här "vi är vuxna, ni måste ta oss på allvar". Vi var väldigt hårda i vad vi tyckte var bra musik, vi hade en väldigt snäv syn, säger Johanna Söderberg.

- Om vad vi ville göra och hur det skulle låta och så där. Det var viktigt då, vi kände att vi hade mycket att bevisa men när man ser tillbaka på det nu – vi kunde ha slappnat av litegrann. Nu känner vi oss mer bekväma i oss själva och är lite mer öppna för att experimentera musikaliskt, säger Klara Söderberg.

...att sticka ut musikaliskt:

- Det märks på festivalerna, det är väldigt mycket elektronisk musik. När vi började var det mycket mer akustiskt och indie. När vi spelade på Grammisgalan för två år sedan var vi de enda som spelade instrument, alla andra hade backtracks. Det var en sådan sjuk kontrast och det har jag inte känt av förut. Om man lyssnar på P3 är det nästan bara låtarna från Spotify-toppen, det har blivit mycket mer strömlinjeformat. Jag tycker att det är jättesvårt, hur ska man få ut vår musik? Men det kanske är bra för nu sticker vi ut mer, säger Johanna Söderberg.

Fakta: First Aid Kit

  1. Indiefolkduo bestående av systrarna Klara och Johanna Söderberg. Bildades i Svedmyra utanför Stockholm 2007.
  2. Debuterade våren 2008, då Klara var 15 år och Johanna var 17 år, med ep:n "Drunken trees". Samma sommar fick de ett slags genombrott då de laddade upp en video på Youtube där de tolkar Fleet Foxes "Tiger Mountain peasant song".
  3. 2010 släpptes debutalbumet "The big black and the blue" och 2012 kom sedan det stora genombrottet med albumet "The lion's roar" som bland annat innehöll singeln "Emmylou". Duon har turnerat världen runt och har sedan dess också hunnit med att ge ut albumet "Stay gold" (2014).
  4. Aktuella med sitt fjärde album, "Ruins", som släpps den 19 januari och en stor turné med spelningar i Nordamerika, Europa och Australien.
  5. Nordiska turnédatum: 11/3 Köpenhamn, 12/3 Malmö, 13/3 Oslo, 15/3 Göteborg, 16–17/3 Stockholm, 19/3 Helsingfors.

ANNONS