Pustervik: No tears for queers

ANNONS
|

Johan Hiltons reportagebok om hatbrott mot bögar, No tears for queers, minns jag som en bladvändare och en ögonöppnare. Spännande och tuff mot intoleranta är också Mattias Brunns dramatisering för Riksteatern/ Regionteater Väst, vars urpremiär i onsdags startade Pusterviks hösttema om manlighet.

Men det finns en hake. Med ett reportage som förlaga – Hilton redogör detaljerat för tre brutala mord – krävs det viss trolöshet för att inte fastna i redovisande dokumentär­teater. Faran blir ett faktum i föreställningens första tredjedel, där det uppmärksammade mordet 1999 på en homosexuell kille i en amerikansk cowboyhåla återges pliktskyldigt. Väl mycket och väl många pressas in i handlingen, med konsekvenser för konst och begriplighet.

ANNONS

Lysande teater är däremot de två följande kapitlen i denna triptyk om böghatets natur. Johan Hiltons tes, som regissören Nina Wester fyndigt utvecklar tillsammans med de fyra skådespelarna, är att mördarna reagerat som vore de offer, kränkta i sin manlighet av den ”omanlige” bögen. Perspektivet öppnar för saklighet men också oväntat roligt och fräckt spel.

Ett mord 2002 i Katrineholm och så det besinningslösa dådet 1997 på Ramberget i Göteborg – Sveriges mesta bögknackarstad, som Hilton uttrycker det. Mårten Andersson gestaltar den mördade Josef under hans sista timmar, från pissoaren i Kungsparken där han träffar förövarna till Keillers Park där han torteras och skjuts ihjäl. Andersson gör Josef full och skön och vidöppen, ett oemotståndligt porträtt i snabba drag som borde sänka varje svepande homofob.

Ensemblen, välspelande och samspelt, skiftar roller i farten och delar på berättarrösten. Mattias Brunn växlar återhållsamt mellan vek och vass. Peter Lorentzon, type­castad för känslokalla killar, gör ömsint också några mer mjukare rolltolkningar. Och Helena Sandström, fenomenal i sidoroller som mattant och satanistflickvän, blommar ut i rent kåtslag i den milt sagt förryckta mjölksexscenen. No tears for queers blir en långkörare, tro mig.

No tears for queers

Regi: Nina Wester

I rollerna: Mårten Andersson, Mattias Brunn, Peter Lorentzon, Helena Sandström

Spelas på Pustervik t o m 21/9, därefter på turné

ANNONS