Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Punkaren Jon Fredriksson gör succé på Göteborgs gator

Ni har kanske sett honom på Järntorget, eller på Youtube, punkaren med liten förstärkare och stor energi. Klippet med 14-årige Jon Fredriksson blev något av en viral succé på Facebook när det delades av Dregen.

Det började för ett par år sedan. Jon Fredriksson hade fått tag i en akustisk gitarr och lärt sig spela lite grann under sommarlovet. Någon av de första dagarna på höstterminen var han på stan med en kompis och kom på att han ville köpa en grej, men hade inga pengar. Däremot hade han gitarren på ryggen så han testade att spela lite i Brunnsparken.
– Jag hade gitarren hängande i en ståltråd, den ramlade ner hela tiden, men det gick bra. Jag fick in 300 spänn första halvtimmen.

"Jag har blivit kräsen"

Nästa dag köpte han sig en förstärkare, en elgitarr fanns redan hemma, ”en skitgitarr” och när han fyllde år fick han en mikrofon. Nu har han spelat ihop till fler förstärkare och i Bohuslän har hans pappa en stuga i skogen där han kan repa hur mycket som helst.
Ett tag spelade han ute varje dag, oavsett väder, men i vinter har han legat lågt när det varit kallt.
– Jag har blivit kräsen, om det är så kallt att jag tappar känseln i fingrarna då går jag inte ut, säger han.

Mest på Järntorget


I början spelade han mycket i Brunnsparken och vid Domkyrkan, nu står han mest på Järntorget.
– Det är lugnare där och mycket trevligt folk som går omkring. I Brunnsparken är det mer folk men där är de mycket mer stressade.
Du skriver egna låtar, vad handlar de om?
– De kan handla om olika problem i livet, om mina problem med polisen till exempel. Det är ju olagligt att spela ute med förstärkare om man inte har tillstånd. En annan låt handlar om en lärare som var en jävel.
Hur kom det sig att du fastnade för punken?
– Jag hörde en låt på en Spotifylista och tyckte det var intressant att kolla upp. Sedan köpte jag alla Ebba Gröns album. Jag har följt Green Day och lyssnar mycket på NOFX, men det kommer inte så många nya intressanta band.
Det mesta av musiken han lyssnar på i dag kommer från 80- och tidigt 90-tal. Vem Dregen är hade inte någon riktigt koll på först.
– Jag lyssnar inte så mycket på svensk musik efter att Stockholms negrer la av.
Spelar din familj musik också?
– Ja, min pappa spelar fiol, folkmusik. Jävligt tråkig musik.

"Bra promotion att spela på stan"


Nu har Jon Fredriksson lärt sig spela bas och trummor på egen hand och tänker försöka spela in någonting, samtidigt letar han efter folk att spela ihop med.
– Men det finns inte så många i min ålder som vill spela punk.
Ett par timmar efter att vi pratat i telefonen ska han iväg och spela på musiktidningen Gaffas releasefest, men först tänker han sticka ner till Järntorget och spela en stund.
– Det är väldigt bra promotion att spela på stan.

Viral efter att Dregen delat

Här är klippet som blivit viralt sedan Dregen delat det på Facebook: